Obrenovac, 02.02.2023

ZAPADNI BALKAN PONOVO U FOKUSU AMERIKE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 15.08.2022.
Spremna dva zakona za ─Źvr┼í─çe povezivanje

Foto:Beta Miloš Miškov, Shutterstock


Zna─Źajna je podrška koju daju Otvorenom Balkanu kao autohtonoj regionalnoj inicijativi, koja je potekla iz Beograda i od predsednika Vu─Źi─ça, ka┼że za Kurir Suzana Grubješi─ç

Još jedan sasvim pouzdan znak da ─çe se Amerika još ─Źvrš─çe uhvatiti za zapadni Balkan jete i nacrt zakona koji je predstavila dvostrana─Źka grupa ameri─Źkih senatora.

Ukrajina kao povod

Re─Ź je o nacrtu zakona koji je poznat kao zakon o demokratiji i prosperitetu zapadnog Balkana, kao i o nacrtu zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabiliziraju─çih aktivnosti na zapadnom Balkanu. Iako je cilj ovih akata, iza kojih stoje i republikanski i demokratski senatori, podrška ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, nema sumnje da novi mehanizam u rukama SAD ulazi duboko i u geopoliti─Źke i politi─Źke pore regiona. Uostalom, senatori ne kriju da je povod za ovakvu akciju ruska invazija na Ukrajinu.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješi─ç ka┼że za Kurir da ova inicijativa iz obe partije daje ja─Źi instrument Americi za suzbijanje korupcije i ruskog i kineskog uticaja na zapadnom Balkanu.

Protiv kineskog uticaja

- U potpunosti se naslanja na izvršnu uredbu koju je predsednik Bajden doneo u junu 2021, a ovim ─çe se osna┼żiti mehanizam za borbu protiv korupcije na zapadnom Balkanu i podsta─çi ekonomski razvoj. Zna─Źajna je i podrška koju daju Otvorenom Balkanu kao autohtonoj regionalnoj inicijativi, koja je potekla iz Beograda i od predsednika Vu─Źi─ça. Rat u Ukrajini i ruska agresija vratili su fokus SAD na zapadni Balkan, jer je integracija regiona u evroatlantske strukture ostala nedovršen posao. Drugo, sve više pa┼żnje se posve─çuje i prisustvu Kine u regionu, što bi moglo da implicira i poja─Źano ameri─Źko anga┼żovanje - ocenjuje naša sagovornica.

Demokratska senatorka ┼Żana Šahin, koja je predstavila oba nacrta zakona, naglasila je da inicijativa dolazi usled pove─çane zabrinutosti na zapadnom Balkanu zbog rata u Ukrajini. Procena je da je odnos SAD prema regionu klju─Źan u ovom trenutku kada su, kako je rekla, evidentne namere predsednika Rusije Vladimira Putina da širi "zlo─çudni uticaj širom isto─Źne Europe", zbog ─Źega bi trebalo poja─Źati pribli┼żavanje regiona ka EU i NATO.

- Novi dvostrana─Źki zakon ja─Źa trgovinu i investicije izme─Ĺu SAD i zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije usvajanjem posebnog zakona za sankcije protiv destabiliziraju─çih aktera. Sve to otvara put širim evroatlantskim integracijama - poru─Źila je ┼Żana Šahin.

U nacrtu zakona ameri─Źki senatori podr┼żali su zajedni─Źko regionalno tr┼żište i inicijativu Otvoreni Balkan, koja, prema njihovim re─Źima, ima veliki potencijal za unapre─Ĺenje ekonomskih uslova u regionu.

Izaslanici na okupu

Nema─Źka i SAD mogu da obezbede ─Źlanstvo u EU

Nema─Źki izaslanik za zapadni Balkan Manuel Saracin je posle sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za isti region Gabrijelom Eskobarom poru─Źio da Nema─Źka i Amerika imaju zajedni─Źki interes u tom delu Evrope i da mogu da obezbede ─Źlanstvo u EU za balkanske zemlje.

- Divno je posetiti specijalnog izaslanika Eskobara u Vašingtonu. Nema─Źka i SAD dele zajedni─Źki interes za zapadni Balkan. Zajedno s našim evropskim partnerima mo┼żemo obezbediti put regiona ka EU. Vidimo se uskoro - napisao je Saracin na Tviteru.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE