Obrenovac, 24.06.2024

TZV. KOSOVO ISKLJU─îENO IZ VA┼ŻNE ME─ÉUNARODNE ORGANIZACIJE


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 18.01.2023.
Odluku doneo Evropski sud pravde, a zahtev podnela ova ─Źlanica EU

Foto:EPA/JULIEN WARNAND


Evropski sud pravde je na zahtev Španije isklju─Źio samoproglašeno Kosovo iz u─Źeš─ça u Organizaciji evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC), saopšteno je iz vrhovnog suda EU.

U saopštenju je naglašeno da isklju─Źenje nije povezano sa ─Źinjenicom da EU i nekoliko zemalja ─Źlanica nisu priznali nezavisnost samoproglašenog Kosova.

Sud u objavi podse─ça da je EU izme─Ĺu 2001. i 2015. godine potpisala sporazume o stabilizaciji i pridru┼żivanju sa zemljama zapadnog Balkana i samoproglašenim Kosovom, objavio je Blic prenose─çi pisanje Srne.

Tokom i nakon 2018. godine, Evropska komisija preduzela je korake ka razvijanju digitalnog društva i uskla─Ĺivanju zakonodavstva tih zemalja sa zakonodavstvom EU.

Jedan od takvih postupaka bilo je uklju─Źivanje regiona u postoja─ça regulatorna tela ili grupe stru─Źnjaka, kao što je BEREC. Konkretno, to je omogu─çilo regulatornim organima samoproglašenog Kosova da u─Źestvuju u Odboru regulatora i radnim grupama BEREC-a i u upravnom odboru Kancelarije BEREC-a.

Španija je u junu 2019. godine pokrenula proces za poništavanje te odluke pred Opštim sudom EU, koji je odbijen u presudi 23. decembra 2020. godine u slu─Źaju "Španija protiv Komisije".

Vlasti Španije predale su ┼żalbu na tu odluku u novembru 2020. godine, tvrde─çi da odluka Komisije krši odredbe trenutnih regulativa BEREC-a koje se odnose na saradnju Organizacije sa telima EU, tre─çim zemljama i me─Ĺunarodnim organizacijama, jer samoproglašeno Kosovo nije u tom smislu "tre─ça zemlja".

Evropski sud pravde smatrao je tada da je Opšti sud napravio grešku u primeni prava kada je poistovetio koncept "tre─çe zemlje" u skladu sa odredbama i uopšteni takav koncept, ali da nije napravljena greška kada je zaklju─Źeno da se samoproglašeno Kosovo mo┼że smatrati "tre─çom zemljom" bez kršenja me─Ĺunarodnog prava.

Španija se nakon toga ┼żalila pred Opštim sudom da je Komisija odstupila od ustanovljene procedure za u─Źeš─çe nacionalnih regulatornih organa u BEREC-u.

- Presuda Opšteg suda je poništena zbog te greške. Evropski sud pravde donosi kona─Źnu presudu u predmetu i poništava odluku Komisije, jer Komisija nije imala ovlaš─çenja da je usvoji - navodi se u saopštenju.

Me─Ĺutim, Evropski sud pravde odlu─Źio je da se efekti odluke Komisije zadr┼że do stupanja na snagu bilo kakvog novog radnog sporazuma zaklju─Źenog izme─Ĺu BEREC-a, BEREC kancelarije i nacionalnih regulatornih organa samoproglašenog Kosova. Ali, efekti te odluke ne mogu se zadr┼żati du┼że od razumnog perioda od šest meseci od današnjeg datuma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE