Obrenovac, 15.07.2024

PRVO ZSO, ONDA NOVI PREDLOZI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2023.
Da─Źi─ç: EU kao pokretna meta sa zahtevima koji se uslo┼żnjavaju i umno┼żavaju

Foto:Nemanja Nikoli─ç


Šef srpske diplomatije Ivica Da─Źi─ç izjavio je danas u Beogradu da je Srbija zauzela jasnu i ─Źvrstu pregovara─Źku poziciju u dijalogu sa Prištinom, prema kojoj ne mo┼że biti pregovora o bilo kakvim novim predlozima dok na Kosovu ne bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).

Polaznicima 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, me─Ĺu kojima su narodni poslanici, pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i drugih dr┼żavnih institucija, Da─Źi─ç je rekao da predstoje─ça runda razgovora u Briselu, 27. februara, ima "posebnu te┼żinu" jer Beograd ┼żeli da ostane istrajan u odbrani nacionalnih interesa, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Diplomatski anga┼żman Srbije i dalje ─çe biti usmeren ka ostvarivanju osnovnih ciljeva i jasno definisanih prioriteta naše spoljne politike. Svakako najte┼żi zadatak pred nama je o─Źuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Ne treba posebno da izdvajam da je Kosovo i Metohija naše najzna─Źajnije politi─Źko-bezbednosno pitanje. Sa eskalacijom situacije u Ukrajini pove─çana je i usmerenost me─Ĺunarodne zajednice na pokušaje rešavanja pitanja statusa naše ju┼żne pokrajine", kazao je Da─Źi─ç.

Naveo je da Srbija i dalje veruje da je ─Źlanstvo u EU dosti┼żno i da ispunjavanje kriterijuma na putu ka Uniji ostaje "jedan od klju─Źnih spoljnopoliti─Źkih prioriteta", koji je ujedno i strateški cilj svih vlada Srbije u proteklih 20 godina.

"U trenutku kada je i sama Evropska unija na svojevrsnom testu i kada ja─Źaju stavovi o potrebi unutrašnje prekompozicije, naša dosledna i više puta ponovljena poruka je da reforma EU mora biti paralelna sa procesom proširenja. Nastojimo da ubedimo klju─Źne donosioce odluka unutar EU da ovi procesi nisu me─Ĺusobno suprotstavljeni, ve─ç komplementarni", dodao je.

Da─Źi─ç je, me─Ĺutim, rekao da na evropskom putu Srbije postoje brojni izazovi, prevashodno jer ─Źlanstvo u EU "i dalje ostaje 'pokretna meta' sa zahtevima koji se uslo┼żnjavaju i umno┼żavaju", a koji su u ovom trenutku posebno optere─çeni potrebom uskla─Ĺivanja sa zajedni─Źkog spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

On je kazao i da je Srbija opredeljena da odnose sa susedima "redefiniše, prevazila┼żenjem otvorenih pitanja iz prošlosti i usmeravanjem zajedni─Źkih bilateralnih agendi ka budu─çnosti".

"Ovo nastojanje pokazano je i mojim nedavnim odlaskom u Zagreb, kada sam, izme─Ĺu ostalog, podvukao zna─Źaj izgradnje poverenja i obnavljanja strateške komunikacije i usaglašavanja ciljeva kao garanta bolje budu─çnosti. Istorijska pitanja i neslaganja moramo prevazi─çi izgradnjom sna┼żnih temelja i mostova zasnovanih na zajedni─Źkoj budu─çnosti, jer susede ne mo┼żemo da biramo, ali apsolutno moramo da radimo zajedno", naveo je Da─Źi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE