Obrenovac, 14.06.2024

NACIONALIZAM U SRBIJI U TERMINALNOJ FAZI


Izvor: Nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 25.12.2022.
Počinje prodaja ulaznica za Arsenal fest 2023

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs


Sociolog iz Novog Sada Miloš Perović ocenio je da je nacionalizam u društvu u Srbiji "u terminalnoj fazi" i dodao da ne vidi nijednu političku snagu koja ima radikalni otklon od nacionalizma.

„Ovo danas je već, po mom sudu, terminalna faza: demon nacionalizma se sve jače institucionalno učvršÄ‡uje, a ljudi koji se tome protive, napuštaju ovu zemlju, nove generacije se odgajaju na mitovima i legendama i situacija postaje sve gora i gora“, rekao je Perović u intervjuu za novosadski portal VOICE.

Po njegovim rečima, i dalje je na vlasti ideologija koja je dovela do ratova 1990-ih godina.

„Mi se i dalje nismo pomerili iz 1991. godine, čak je po mnogo čemu i gore. Tada je unutar društva bar postojao veći otpor toj ideologiji nego danas. Danas se taj otpor svodi na potpuno marginalne grupe pojedinaca. Nije problem na ulici, problem je u institucijama, školama, medijima i akademskim krugovima“, ocenio je Perović.

Dodao je da se mladima nameće kroz sistem obrazovanja, a posledice uvodjenja veronauke u škole se tek sada vide.

„Mladi se opredeljuju za konzervativizam jer im je predstavljen kao nešto poželjno. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je zemlja tokom prethodne decenije deklarativno bila za evrointegracije, a suštinski je sve radila suprotno tome“, kazao je Perović.

On je rekao da je uloga crkve postala opasna i ocenio da će sve više rasti.

„Politička vlast još ima vlast nad crkvom, bez obzira na svu njenu moć, ali se bojim da u budućnosti to više neće biti slučaj, već da će biti kao što se desilo u Crnoj Gori: da će crkva biti glavni nosilac političke vlasti. To je po mom mišljenju najniži nivo koji društvo može da dostigne“, rekao je Perović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE