Obrenovac, 19.05.2024

ŠTA ČEKA NEMAČKU EKONOMIJU U 2023?


Izvor: Kurir.rs/RTS/DW/Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2022.
Cela Evropa ─Źeka prognoze sa strepnjom, a prva o─Źekivanja privrednika su sumorna

Foto:Shutterstock, Profimedia


Tradicionalno, na kraju godine, Institut nema─Źke privrede sprovodi anketu me─Ĺu udru┼żenjima iz razli─Źitih privrednih grana o tome kakva je trenutna poslovna situacija i kakva su o─Źekivanja za narednih 12 meseci.

Predstavnici industrijskih udru┼żenja u Nema─Źkoj su pre svega ti koji su zabrinuti za predstoje─çu godinu i to naro─Źito u sektorima ─Źija proizvodnja zahteva mnogo skupe energije kao što je proizvodnja betona.

Od zna─Źajnog pada proizvodnje tako─Ĺe strahuju energetski intenzivna hemijska industrija i industrija ─Źelika. Gubitke o─Źekuju i zanatske kompanije, gra─Ĺevinska industrija, veliki deo finansijskog sektora i sektora nekretnina... Manje se gradi, kamate rastu, materijal je sve skuplji.

- Nešto slabiju proizvodnju o─Źekuju mašinska i elektronska industrija - navodi se u analizi Instituta nema─Źke privrede.

Umereniji pad proizvodnje tu se o─Źekuje zbog velikog broja ve─ç sklopljenih ugovora i zbog investicija vezanih za digitalizaciju i dekarbonizaciju koje dugoro─Źno deluju.

Nadokna─Ĺivanje gubitaka

U sajamskoj i reklamnoj industriji, me─Ĺutim, o─Źekivanja su pozitivna: uglavnom više nema ograni─Źenja prouzrokovanih pandemijom korone. Kao i u turizmu, kompanije se nadaju da ─çe nadoknaditi gubitke. To se odnosi i na automobilsku industriju, koja je u poslednje tri godine, usled pandemije i globalnih problema s dobavlja─Źima, proizvodila znatno ispod svojih kapaciteta.

Jedan va┼żan faktor rizika ipak kvari raspolo┼żenje i me─Ĺu optimistima:

- Posledice rata u Ukrajini još su za nema─Źku privredu veliko iskušenje. Kompanije ne ra─Źunaju s tim da ─çe visoke cene energije u doglednoj budu─çnosti pasti. To u velikoj meri slabi izglede za narednu godinu - ka┼że stru─Źnjak Instituta Mihael Gremling.

Rat u Ukrajini - rizik koji je teško proceniti

Krajem 2021. godine mnoga sektorska udru┼żenja procenjivala su da je najturbulentniji period prošao. Posledice pandemije bile su manje primetne i verovalo se da je nedostatak ─Źipova i poluprovodnika samo privremeni problem.

Rat u Ukrajini promenio je situaciju. Cene energenata dostigle su rekordne vrednosti, inflacija dugo nije bila toliko velika i u skladu s tim je loše i raspolo┼żenje u nema─Źkoj privredi, pokazuje istra┼żivanje Instituta nema─Źke privrede.

Proizvodnja se smanjuje, ali ne i obim investicija

Od ukupno 49 sektorskih udru┼żenja, anketiranih od sredine novembra do po─Źetka decembra, 39 je ocenilo da je trenutna situacija lošija nego pre godinu dana.

Trideset ih je pesimisti─Źno kad je re─Ź o predstoje─çoj 2023. godini i ra─Źunaju s manjom proizvodnjom, a 13 planira više da proizvodi.

Rezultati ankete ne ukazuju na pad investicija u Nema─Źkoj. Samo osam udru┼żenja u narednoj godini o─Źekuje ve─çe investicije.

Me─Ĺutim, 22 udru┼żenja, uglavnom u uslu┼żnom sektoru, koji prema podacima Instituta ─Źini oko 70 odsto ukupne privredne proizvodnje u Nema─Źkoj, polazi od toga da ─çe investicije ostati iste. Ni┼ża ulaganja o─Źekuje 17 udru┼żenja.

Stabilno tr┼żište rada

Što se ti─Źe tr┼żišta rada, sumorna o─Źekivanja vezana za proizvodnju ne odra┼żavaju se jednako negativno na planove sa zapošljavanjem.

Samo 16 udru┼żenja ra─Źuna u idu─çoj godini s manje zaposlenih u svojim privrednim sektorima. Sa stabilnim zapošljavanjem ra─Źunaju 23 udru┼żenja, dok se u devet sektora, poput vazduhoplovstva, ugostiteljstva i turizma, o─Źekuje smanjenje broja zaposlenih.

Prema oceni Instituta, primetna stabilnost na nema─Źkom tr┼żištu rada veoma je va┼żna za privredu.

To donosi optimizam kad je re─Ź o o─Źekivanim prihodima privatnih doma─çinstava. Uprkos visokoj inflaciji to ima i stabilizuju─çi efekat na privatnu potrošnju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE