Obrenovac, 19.05.2024

ŠTA SE OČEKUJE OD SEDNICE O KIM


Izvor: Kurir.rs/I.Ž./Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2023.
Konkretni predlozi ili prepucavanja?

Foto:Zorana Jevtić


To je tema koja treba da bude takoreći nadstranačka, a ne nešto za skupljanje političkih poena, kaže analitičar Branko Radun

Sednica Narodne skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, kojoj će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić - koji će informisati poslanike o ponudama koje se stavljaju pred Srbiju u vezi s dijalogom Beograda i Prištine i odgovarati na sva pitanja - počeće 2. februara, a predviđeno je da rasprava potraje dva do tri dana, kako bi šef države mogao da odgovori na pitanja svih poslanika.

Dosadašnje iskustvo

No, imajući u vidu da je predsednik Vučić, odmah nakon razgovora sa "velikom petorkom", najavio da će pozvati predstavnike svih poslaničkih grupa kako bi im predočio stanje, a opozicioni poslanici su listom poručili da ih ne zanima da diskutuju o toj temi iza zatvorenih vrata, već su javno tražili skupštinsku sednicu, postoji realna bojazan da će je sada iskoristiti ne bi li pravili svojevrsni cirkus i napadali predstavnike vlasti, umesto da pokušaju da učestvuju u konstruktivnoj raspravi.

To smatra i politički analitičar Branko Radun, koji za Kurir ukazuje da, nažalost, dosadašnje iskustvo pokazuje upravo to.

- Verujem da će politički akteri na toj sednici pokušavati da poentiraju i da se promovišu na temi Kosova. Videćemo hoće li biti nekih konkretnih predloga, ali mislim da će oni ipak biti u senci prepucavanja i optuživanja ko je za šta kriv, ko je za šta odgovorniji ili manje odgovoran iako je ovo tema koja treba da bude takoreći nadstranačka, a ne nešto za skupljanje političkih poena. Potrebno je izvagati sve opcije, za svaku odluku i protiv svake odluke i doći do konsenzusa, zajedničkog stava barem većine, ako ne svih. No, samo njihovo odbijanje da razgovaraju na tu temu mimo sednice je loš pokazatelj - smatra Radun.

Istina pred narodom

Podsetimo, nakon Vučićevog razgovora s posrednicima Francuske, Nemačke, EU, SAD i Italije, dogovoreno je da francusko-nemački plan postane novi pregovarački okvir za dijalog Beograda i Prištine, o čemu će predsednik detaljnije govoriti pred poslanicima. On je poručio da je uvek iznosio istinu pred narod i da ništa što bi ugrozilo teritorijalni integritet Srbije nismo potpisali.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE