Obrenovac, 21.02.2024

HAHAHAHAHAHA


Izvor: Nova.rs/Aleksandar Nastevski/Lokalne novine | Obrenovac, 31.08.2022.
Poslanicima predata inicijativa za razre┼íenje Aleksandra Vu─Źi─ça

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV


Advokat ─îedomir Stojkovi─ç podneo je poslasni─Źkim grupama u Skupštini Srbije inicijativu za razrešenje predsednika Republike Aleksandra Vu─Źi─ça zbog višestruke povrede Ustava Srbije.

Stojkovi─ç je naveo da je predsednik Vu─Źi─ç Ustav povredio preotimanjem nadle┼żnosti od Vlade Srbije i samovoljnom zabranom mirnog okupljanja gra─Ĺana pod nazivom Evroprajd 2022.

„Predsednik Republike nama ustavnu nadle┼żnost da zabranjuje niti dozvoljava bilo ─Źija javna okupljanja. Sloboda na javno okupljanje je neprikosnoveno pravo ga─Ĺana koje se ne mo┼że i ne sme ograni─Źavati iz bilo kog drugog razloga sem onih koji su navedeni u Ustavu (bezbednost, zdravlje, moral, prava drugih). Suprotno Ustavu predsednik je najpre preoteo nadle┼żnost za ostvarivanje prava na javnog okupljanje od Vlade, a potom je tako uzurpiranu nadle┼żnost iskoristio da povredi prava gra─Ĺana iz ─Źlana 54 Ustava i zabrani im javno okupljanje, dok je istovremeno za sve to naveo da je razlog politi─Źki i da ─çe se javno okupljanje dozvoliti kada ‘vreme bude malo sre─çnije, kada bude bilo manje la┼żi i izmišljanja’ ─Źime je ostvarivanje ljudskih prava, me─Ĺu koje je spadaju i pravo na okupljanje i pravo na ┼żivot, uslovio ‘sre─çnim vremenima’, i ‘izostankom la┼żi i izmišljanja'“, rekao je Stojkovi─ç, a navodi se u saopštenju.

Kako se ovakvim postupanjem predsednika Republike uspostavlja opasni presedan, to je nu┼żno da Ustavni sud po zahtevu jedne tre─çine poslanika Narodne skupštine utvrdi navedene povrede ustava, a potom da Narodna skupština razreši predsednika, navodi Stojkovi─ç.

Inicijativa je dostavljena poslani─Źkim grupama: Ujedinjeni, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno, Evropski Regioni, Ne davimo Beograd, Savez vojvo─Ĺanskih Ma─Ĺara i Narodna stranka.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE