Obrenovac, 21.02.2024

ODNOSI NASTAVILI DA SE PROGRESIVNO RAZVIJAJU NA PRINCIPIMA STRATEŠKOG PARTNERSTVA


Izvor: Kurir.rs/Sputnjik/Informer/Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2022.
Putin ─Źestitao Vu─Źi─çu praznike

Foto:Budu─çnost Srbije


Predsednik Rusije Vladimir Putin ─Źestitao je liderima stranih dr┼żava i vlada predstoje─çu 2023. godinu, a u ─Źestitki upu─çenoj predsedniku Srbije Aleksandru Vu─Źi─çu isti─Źe da su rusko-srpski odnosi ove godine nastavili da se razvijaju na principima strateškog partnerstva, objavljeno je na sajtu Kremlja.

─îestitaju─çi predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vu─Źi─çu Novu godinu i Bo┼żi─ç, Vladimir Putin je istakao da su rusko-srpski odnosi u protekloj godini nastavili da se progresivno razvijaju na principima strateškog partnerstva: prakti─Źna saradnja u trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarne sfere, produbljeno poverenje, politi─Źki dijalog i koordinacija napora u me─Ĺunarodnim i regionalnim poslovima, što je posebno potrebno u aktuelnoj teškoj geopoliti─Źkoj situaciji.

"Nadam se da ─çemo zajedni─Źkim naporima uspeti da dalje gradimo konstruktivnu i višestranu bilateralnu saradnju u korist bratskih naroda Rusije i Srbije", istakao je predsednik Rusije u ─Źestitki.

Putin je ─Źestitao nastupajuc╠üu 2023. godinu i predstojec╠üe praznike i drugim liderima stranih dr┼żava i vlada.

U porukama upuc╠üenim predsednici Indije Draupadi Murmi i premijeru Narendri Modiju, predsednik Rusije je istakao da je ove godine obele┼żeno 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa izme─Ĺu dr┼żava, te da zemlje nastavljaju da na svaki moguc╠üi na─Źin razvijaju posebno privilegovano strateško partnerstvo, realizuju velike zajedni─Źke projekte u trgovinskoj, ekonomskoj, energetskoj, vojno-tehni─Źkoj i drugim oblastima, koordiniraju napore u rešavanju va┼żnih pitanja regionalne i globalne agende.

Predsednik Rusije uputio je bo┼żic╠ünu i novogodišnju ─Źestitku i ma─Ĺarskom premijeru Viktoru Orbanu, isti─Źuc╠üi da su, uprkos teškoj me─Ĺunarodnoj situaciji, odnosi izme─Ĺu zemalja zadr┼żali pozitivnu dinamiku. Predsednik Rusije je tako─Ĺe potvrdio nameru da nastavi zajedni─Źki rad na aktuelnim pitanjima sa bilateralnog dnevnog reda.

Obrac╠üajuc╠üi se predsedniku Sirije Bašaru el Asadu, ruski lider je potvrdio svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, kao i spremnost da nastavi da doprinosi stabilizaciji situacije i obnovi u zemlji. Putin je tako─Ĺe po┼żeleo Asadu dobro zdravlje, srec╠üu i uspeh, a prijateljskom sirijskom narodu mir i blagostanje.

Putin je ─Źestitao praznike i predsedniku Jermenije Vagnu Ha─Źaturjanu i premijeru Nikoli Pašinjanu, predsedniku Azerbejd┼żana Ilhamu Alijevu, predsedniku Kazahstana Kasimu ┼Żomartu Tokajevu i beloruskom lideru Aleksandru Lukašenku.

Izostale ─Źestitke "liderima neprijateljskih zemalja"

U ─Źestitki beloruskom predsedniku, ruski lider je istakao da su, zahvaljujuc╠üi bliskoj savezni─Źkoj saradnji, obe zemlje „─Źasno izdr┼żale teškoc╠üe i iskušenja u odlazec╠üoj godini i da su zajedno uspele ne samo da se efikasno odupru nevi─Ĺenom politi─Źkom i sankcionom pritisku, vec╠ü i da ja─Źaju institucije Savezne dr┼żave Rusije i Belorusije, izgrade pouzdanu odbranu njenih zapadnih granica, daju dodatni podsticaj integracionim procesima, kao i da prošire bilateralnu saradnju u mnogim sferama“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin nec╠üe ─Źestitati Novu godinu liderima neprijateljskih zemalja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE