Obrenovac, 13.08.2022

PET BILJAKA KOJE VAŽE ZA PRIRODNE ANTIDEPRESIVE


Izvor: Novosti | Obrenovac, 01.03.2022.
Podižu raspoloženje i teraju stres

Foto:Piksabej
Nervoza, anksioznost, napadi panike, neraspoloženje i depresija frekventne su tegobe u modernom društvu. Biljke svojim blagim i bezbednim delovanjem mogu biti od velike pomoći

Primena antidepresiva se najčešÄ‡e ne preporučuje u slučaju laganih i umerenih depresivnih epizoda (naročito ako simptomi traju kraće od dve nedelje jer njihova neželjena dejstva tokom ovog perioda mogu biti veća od koristi).

Stoga je, pri lakšim simptomima, pre svega preporučljivo početi sa kognitivno-komportementalnom terapijom, psihoterapijom i posebnim oblicima fizičke aktivnosti, a u ovom slučaju dolazi u obzir i primena proizvoda od lekovitog bilja:

Kantarion (gospina trava)

Najbolji prirodni antidepresiv jeste upravo kantarion, dokazano od strane stručnjaka. Testiran je mnogo puta, i dokazano je da je najefikasniji kod svih vrsta depresije, a naročito kod one blažeg oblika. Kantarion se koristi i za izradu brojnih lekova, međutim, umesto da koristite lek preporučujemo da kantarion koristite u kombinaciji sa još nekim biljkama, za najbolji učinak.

On podstiče seratonin i noradrenalin, koji su prirodni antidepresivi u našem telu, na način da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Podiže raspoloženje i koncentraciju, i tako pozitivno deluje na naš nervni sistem.

Možete ga piti u vidu čaja ili koristiti ulje kantariona, a najbolja je kombinacija oba za brži i bolji efekat.

Ginko biloba

Na istin način kao i kantarion, ginko biloba utiče pozitivno na nervni sistem. Osobe koje su imale problem sa protokom krvi u mozgu, nakon redovne upotrebe ove biljke su imale sjajne rezultate.
Tako je ginko biloba najbolja biljka za lečenje depresije koja je nastala usled starenja moždanih ćelija. Takođe je mogu koristiti i mladje osobe, jer generalno pozitivno utiče na nervni sistem i podstiče bolje raspoloženje.

 Å½uti jasmin

Sam miris jasmina ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Pospešuje dobar san i generalno dobro raspoloženje, zatim osećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva.
Možete ga koristiti u vidu ulja ili možete staviti osušenu biljku u sobi i povremeno je mirisati. Ukoliko imate svežu, to je najbolji način da za kratko vreme podignete raspoloženje.

Lavanda

Još jedan prirodni antidepresiv jeste lavanda, koja deluje na nervni sistem tako što oslobadja od osećaja tuge i svih stanja depresije. Podstiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučujemo da koristite ulje lavande. Osim toga, njen miris takodje ima pozitivan učinak, a možete praviti i čaj od sušene lavande.

Matičnjak

U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije. Matičnjak je, takođe, dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. U vremenu u kom smo svi u manjoj ili većoj meri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posledica stresa. Pored delovanja na nervni sistem, matičnjak ublažava i digestivne tegobe nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje (naročito ako su psihosomatskog karaktera).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE