Obrenovac, 24.06.2019

KUPINA ŠTITI TELO OD KANCERA


Izvor: Lepa i srećna | Obrenovac, 15.06.2018.
Ovo voće je prirodni lek i izvor vitamina i antioksidanasa koji štite naše telo od kancera i srčanih oboljenja.

Foto: Promo
Zdrava i uravnotežena ishrana najbolja je prevencija od opasnih oboljenja, ali malo ko zna da ovo voće sprečava razvoj malignih ćelija.

Kupine sadrže visok nivo antioksidanata, kao što je antocijan. Antioksidanti pomažu ljudskom organizmu da se izbori protiv lošeg dejstva slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije, ubrzaju proces starenja i uzrokuju opasne bolesti, kao što su karcinom i srčana oboljenja.

Telo koristi antioksidante kako bi regulisalo štetu koju su napravili slobodni radikali, zato se preporučuje da u svom jelovniku obavezno imate lekovite kupine. Takođe, kupine su izvor vitamina K, sadrže vlakna, vitamin C i A i pozitivno utiču na mozak (bolja koncentracija i obavljanje kognitivnih funkcija).

Naučna istraživanja su dokazala da vitamin D može da smanji rizik od pojave i razvoja karcinoma, ali evo šta može da se desi ako uzimate previše tableta vitamina D.

Kada smo izloženi sunčevoj svetlosti, u telu se stvara vitamin D, pa zato tokom zime mnogi pate od nedostatka ovog vitamina i uzimaju ga putem tableta. Vitamin D pozitivno utiče na zdravlje zuba, kostiju, mišića, a po nedavnim istraživanjiima dokazano je da sprečava pojavu i razvoj malignih oboljenja. Međutim, ako uzimate veću dozu vitamina D od dozvoljene možete da obolite od hiperkalcemije, odnosno povišenog kalcijuma u organizmu.

Povišen nivo kalcijuma u organizmu može da ošteti kosti, bubrege, uzrokuje srčana oboljenja, zapaljenje pankreasa, pa čak i da uzrokuje komu. Stručnjaci upozoravaju da odrasli ne smeju da uzimaju veću dozu vitamina D u odnosu na onu koja je propisana u uputstvu leka, odnosno da uzimanje više od 100 mikrograma može da bude opasno, osim ako vam lekar nije prepisao veću terapiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE