Obrenovac, 23.03.2019

Ko češće pere ruke - muškarci ili žene?


Izvor: Hina,Lokalne novine | Obrenovac, 09.03.2018.
Žene nakon obavljanja nužde temeljnije peru ruke nego što to čine muškarci, pokazalo je nemačko istraživanje u kojem se zaključuje da oba pola treba to još bolje da rade

Foto:Thinkstock
Prema istraživanju privatnog univerziteta SRH u gradu Hejdelbergu, 11 odsto muškaraca nije uopšte opralo ruke nakon odlaska u toalet, kao ni tri odsto žena.

Vodu i sapun koristilo je 82 posto žena, ali tek 51 posto muškaraca.

"Za potrebe istraživanja, 10 studenata psihologije posmatralo je ruke oko hiljadu posetilaca javnih toaleta tokom jednog meseca", kazao je autor istraživanja Frank Musolesi.

"Studenti su stajali neprimetno u prostorima za pranje ruku u javnim WC-ima u restoranima brze hrane, uslužnim prostorima na auto-putevima, železničkim stanicama, kao i u toaletu univerzitetske menze", kazao je Musolesi.

Ranije istraživanje savezne kancelarije za zdravstveno prosvećivanje sprovedeno 2013. godine utvrdilo je da je 95 posto muškaraca odgovorilo da "gotovo uvek" opere ruke nakon upotrebe toaleta, a takav odgovor dalo je i 98 posto žena.

Savezna kancelarija preporučuje da pranje ruku sapunom i vodom traje najmanje 20 sekundi nakon upotrebe toaleta i da se pritom ne zaboravi da dobro oprere i prostor između prstiju.

Prema istraživanju univerziteta u Hajdelbergu, samo je osam posto posmatranih žena i muškaraca na taj način opralo ruke nakon korišćenja toaleta.

Sedam posto ruke nije opralo, 27 posto samo je vodom nakvasilo ruke, a 58 posto koristilo je sapun i vodu, ali ruke nije opralo dovoljno temeljno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE