Obrenovac, 24.10.2018

Koja društvena mreža je najgora za psihičko zdravlje?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2017.
Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu ispitali su korisnike društvenih mreža o njihovim navikama i raspoloženju dok ih koriste

Foto:Thinkstock
Istraživanje je obuhvatilo 1.787 ljudi od 19 do 32 godine, a odnosilo se na Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine i LinkedIn. Prvi rezultat koji su istraživači dobili jeste da što više vremena mlada osoba provodi na društvenim mrežama, to je sklonija depresiji.

Pitate se - kako društvene mreže utiču na depresiju? Osim što izazivaju osećaj ljubomore, podstiču i opsednutost životom druge osobe. Na kraju, to nas vodi do ubeđenja da svi žive bolje i srećnije od nas samih.

Istraživači su kasnije došli i do rezultata koje mreže čine da se najviše osećamo pod stresom i manje vredno - na prvom mestu našao se Instagram, a na kraju YouTube, koji ni najmanje nije uticao na nečije zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju da će ovakav efekat mreže imati upravo na one pojedince koji imaju sklonosti da budu depresivni, ponajviše zbog niskog samopouzdanja, koje nikada nisu izgradili.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE