Obrenovac, 17.10.2018

Ne preterujte sa ovim vitaminom, posledice mogu biti opasne


Izvor: O2,Lokalne novine | Obrenovac, 15.09.2017.
Muškarci koji uzimaju velike doze vitamina B6 i B12 imaju veći rizik od dobijanja raka pluća, pokazala je studija Ohajo stejt univerziteta

Foto:Thinkstock
Istraživanja su pokazala da je rizik za 30 do 40 procenata viši kod muškaraca koji uzimaju ovaj vitamin zasebno, ne kroz multivitaminski preparat. Pokazalo se da se ovaj rizik uvećao zbog toga što su pušači unosili znatno veće doze vitamina od preporučenih, kako tvrdi autor studije Teodor Braski, epidemiolog na Ohajo stejtu.

On veruje da je u pitanju sinergija vioke doze vitamina, pušenja i rizika od raka pluća kod muškaraca. Oni pušači, muškarci, koji uzimaju najviše doze vitamina B6 imaju tri puta veći rizik od dobijanja raka pluća u narednih šest godina, u odnosu na one koji nisu koristili suplemente.

U slučaju vitamina B12, rizik se skoro učetvorostručio. U pitanju su nivoi veći za 11 puta od preporučene doze u slučaju B6, i 23 puta veće kod vitamina B12.

U malim količinama, ovi vitamini učestvuju u nekoliko vitalnih procesa u telu, uključujući i replikaciju DNK. Ali mnogi dodaci sa visokim dozama reklamiraju se kao oni koji povećavaju energiju. Dr Braki kaže da je u pitanju čist marketing.

Uvećanje rizika od raka pluća nije otkriven kod žena, niti kod onih koji su uzimali vitamin B9, poznat i kao folna kiselina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE