Obrenovac, 07.04.2020

Problem na koji sve trudnice moraju da obrate pa┼żnju


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 18.10.2017.
Pro┼íirene vene nogu predstavljaju jedno od naj─Źe┼í─çih oboljenja, pogotovo kod ┼żena. Vene nogu predstavljaju krvne sudove kojima se krv vra─ça u srce, nasuprot sili Zemljine te┼że. Pored ┼żenskog pola, genetika ima najzna─Źajniju ulogu u pojavi pro┼íirenih vena

Foto:Thinkstock


´╗┐

Piše: Ass dr sci med Sr─Ĺan Babi─ç, vaskularni hirurg

Zašto nastaju proširene vene u trudno─çi?

Uzroci su višestruki, od nastanka proširenih vena, do pogoršanja ve─ç postoje─çih. Pogoršanje postoje─çih vena naj─Źeš─çe nastaje kao posledica rasta ploda u materici, pored koje su vene koje odvode krv iz nogu u srce. Ovo sve nastaje zato što materica svojim rastom pritiska na vene male karlic, što dovodi do pojave pove─çanog pritiska u venskom sistemu i posledi─Źnog širenja površnih vena nogu i ─Źeste udru┼żene pojave hemoroida, koji tako─Ĺe predstavljaju venske spletove. Pored ovih lokalizacija, proširene vene se mogu pojaviti na velikim usnama i vagini. Drugi zna─Źajan razlog je pove─çana koli─Źina progesterona tokom trudno─çe koji opušta venski zid i dovodi do pojave proširenih vena. Tako─Ĺe, pove─çanje telesne te┼żine, dugo stajanje i blizana─Źka trudno─ça predstavljaju faktore koji znatno doprinose nastanku ovog oboljenja.

Simptomi venske bolesti su isti, ose─çaj te┼żine u nogama, oticanje nogu u ve─Źernjim ─Źasovima, ose─çaj paljenja, pojava svraba, kao i no─çni gr─Źevi. U slu─Źaju tromboze u površnom venskom sistemu, javi─çe se bol i crvenilo ko┼że, a u slu─Źaju tromboze u dubokom venskom sistemu, izra┼żen otok noge.

Preventivne mere pre trudno─çe

Ono što se preporu─Źuje na prvom mestu je operativno le─Źenje vena pre ostajanja u drugom stanju. Ukoliko ┼żena ima proširene vene, najbezbednije je da se one što pre uklone, jer ukoliko do─Ĺe do komplikacija venske bolesti u trudno─çi, kao što su pojava tromboze u površnom venskom sistemu, ugro┼żena su dva ┼żivota, majka i beba. Isto tako upotreba lekova koji se daju tokom operativnog le─Źenja je ograni─Źena, a intervencija na venama u odmakloj trudno─çi se radi samo iz vitalnih indikacija u visoko specijalizovanim centrima.

Preventivne mere u trudno─çi

- Izbegavanje dugog sedenja i stajanja. Kad imate priliku, podignite noge.

- Ne nositi visoke štikle. Ravna obu─ça omogu─çuje bolje funkcionisanje miši─ça koji deluju kao pumpa i vra─çaju krv.

- Savetuje se redovna i umerena fizi─Źka aktivnost

- Nošenje hulahopki za trudnice koje je potrebno obla─Źiti ujutru pre ustajanja iz kreveta sa podignutim nogama

- Spavanje na levoj strani zbog smanjenja pritiska na venski sistem.

- Uzimanje dovoljno te─Źnosti, naro─Źito tokom leta, uz izbegavanje sun─Źanja.

- Izbegavajte sedenje sa prekrštenim nogama

- Ne nositi teške stvari

Ukoliko imate proširene vene u trudno─çi, vaš ginekolog ─çe tra┼żiti konsultaciju vaskularnog hirurga pre poro─Ĺaja, bilo vaginalnim putem ili carskim rezom. Potrebno je uraditi Collor Duplex Scann da bi se video stepen ošte─çenja vena, kao i eventualno prisustvo tromboze. Potom vam vaskularni hirurg prepisuje heparine male molekulske mase u dozi prema vašoj te┼żini, uz obavezan poro─Ĺaj sa antiembolijskim kompresivnim ─Źarapama koje treba nositi do ustajanja iz kreveta.

Dobre vesti su da se proširene vene delimi─Źno poboljšaju posle poro─Ĺaja i mršavljenja, ali se svakako savetuje neka od intervencija na venama ukoliko se planira još trudno─ça.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE