Obrenovac, 17.10.2018

Sa─Źekajte sa antibioticima kada vas zaboli grlo


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 23.08.2017.
Ne bi trebalo odmah da posegnete za antibioticima kada vas grlo zaboli, tvrde nau─Źnici sa Univerziteta Sautempton

Foto:Thinkstock


´╗┐

Posle studije sprovedene na hiljadama pacijenata koji su odmah dobijali antibiotike kada bi ih zabolelo grlo, Oni tvrde da bi pacijenti trebao da sa─Źekaju dva dana pre nego što posegnu za antibioticima.

Studija sprovedena na hiljadama pacijenata koji su odmah dobijali antibiotike za bolove u grlu i sumnju na streptokoknu infekciju.

Ustanovljeno je da su se simptomi kod onih koji su uzimali antibiotike popravili za dva do ─Źetiri dana, samo dan ranije pre nego onima koji nisu pili lek. Ova metoda odlaganja mogla bi da smanji koli─Źinu antibiotika koja se prepisuje za grlo, posebno zbog rastu─çe pretnje rezistentnosti na antibiotike.

Uporedna studija tako─Ĺe sugeriše da kra─çe vreme uzimanja lekova za grlo mo┼że da bude jednako efikasno i da pomogne kod oporavka. Preveliki broj prepisanih antibiotika ─Źini bakterije imunima, što dovodi do stvaranja takozvanih superbakterija koje mogu da budu smrtonosne.

Velika studija sa Oksforda i Saseksove škole medicine pokazala je da bi antibiotike trebalo piti pet a ne deset dana jer se i kra─çi period pokazao podjednako efikasan. Ipak, ovakve savete ne treba primenjivati bez dogovora sa lekarom, niti skra─çivati period antibiotika bez preporuke doktora koji ih je prepisao.

Izvor: Nedeljnik.rs

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE