Obrenovac, 21.04.2024

6 stanja koja kao simptom mogu imati titranje oka


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2017.
Podrhtavanje očnog kapka nije redak fenomen, ali to ne znači da je bezazlen. Radi se o prisilnom trzanju očnog kapka sa nekontrolisanom kontrakcijom mišića, što je posledica iritacije nervnih završetaka u kapcima. Zvanično se naziva blefarospazam ili miomikrija oka

Foto:Thinkstock
I gornji i donji kapak mogu da podrhtavaju. Taj je osećaj prilično neprijatan, a najčešći uzrok toga su stres i premorenost ili izlaganje vetru i hladnoći. Ipak, ako se simptom uporno javlja više od mesec dana i imate osećaj da je sve češći, to može biti znak da je vreme da posetite doktora.

Takođe, ako se osećaj "igranja" širi na druge delove lica i ako ga prati oticanje, tada bi odmah trebalo da potražite savet lekara. Ovo su stanja koja kao simptom mogu imati titranje oka. Dok su neka manje opasna i lakše se leče, druga zahtevaju dijagnozu i terapiju:

1. Visok krvni pritisak

Pod uticajem naglih promena krvnog pritiska može doći do iritacije očnog živca, zbog čega kapak počinje da se nekontrolisano grči. Ako vam se to često događa, izmerite krvni pritisak i potražite pomoć lekara, ukoliko on, posle više od tri merenja, ostane povišen.

2. Sindrom hroničnog umora

Za razliku od opravdane iscrpljenosti, karakteriše ga osećaj umora koji traje duže od šest meseci, bolni limfni čvorovi. Pre dijagnoze sindroma hroničnog umora treba odbaciti sumnju da se ne radi o konkretnoj bolesti. Kao najčešći uzroci navode se anemija i nizak krvni pritisak. Žene i muškarci sa stalnim osećajem umora i podrhtavanjem kapka bi trebalo da prekontrolišu šećer u krvi, hormone štitne žlezde, polne hormone, kao i kompletnu krvnu sliku kako bi se isključili drugi mogući uzroci.

3. Nedostatak magnezijuma

Kod nedostatka ovog minerala, česti su grčevi u celom telu, pa tako i u kapcima. Propratni simptomi su glavobolja i poremećaji sna. Uz dodatak magnezijuma, trebalo bi uzimati i vitamin B.

4. Alkoholizam

Kod titranja kapka koje je nastalo kao posledica oštećenja mozga, do simptoma dolazi zbog nepravilnog rada živaca. Prestanak konzumacije alkohola može da popravi to stanje, ali posledice često ostaju u blažem obliku. Osim toga, igranje može da se javi i zbog preteranog unosa kofeina.

5. Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina u delu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta. U slučaju ovog uzroka titranja kapka, očito je i podrhtavanje drugih mišića tela.

6. Poremećaj štitne žlezde

Svi hormoni koje štitna žlezda proizvodi i reguliše imaju uticaj na rad nervnog sistema, kao i na metabolizam celog organizma. Ukoliko ti hormoni nisu u ravnoteži, može doći do lupanja srca, podrhtavanja kapaka i promene u težini. Ako je reč o prolaznim "igranju" kapaka, koje nema organske uzroke, možete i sami pokušati da zaustavite neprijatne kontrakcije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE