Obrenovac, 19.08.2022

UKOLIKO STE LJUBITELJ SLANE HRANE...


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 02.08.2019.
Previše soli može da vam upropasti zdravlje i ugrozi život

Foto:Depositphotos
Ukoliko ste ljubitelj slane hrane i volite da dodate so u sve što možete, niste ni svesni šta radite svom telu i zdravlju.

Ipak, previše soli dovodi do nadimanja. Jedna od glavnih uloga soli u telu jeste da pomaže u kontrolisanju nivoa tečnosti u organizmu, ali ukoliko jedete previše slane hrane zadržavaćete tečnost. Zato imate osećaj da vas pantalone malo zatežu s vremena na vreme, jer se zbog soli nadimate.

Posledica dugotrajne prekomerne upotrebe soli može da bude pojava kamenja u bubrezima, ali i užasnih glavobolja. S vremenom se javlja i povišeni pritisak koji se smatra jednim od najvećih ubica u modernom svetu.

Kako biste telo vratili u ravnotežu važno je da se stalno hidrirate i jedete hranu koaj je bogata jodom. Ovakva strategija će vam na duge staze pomoći da se rešite visokog krvnog pritiska. Savetujemo da se okrenete voću i povrću kao i da ručak za posao pripremate kod kuće i izbegavate pekare i brzu hranu koja je pretrpana solju.

So je našem telu neophodna za pravilno funkcionisanje pa je ne treba u potpunosti izbaciti iz upotrebe. Kada kuvate koristite začine poput bibera i paprike kako biste začinili hranu i izbegli upotrebu previše soli. Kada idete na ručak ili večeru u restoran obavezno zamolite konobara da naglasi kuvaru da smanji količinu soli koju stavlja u jelo.

Kad god ste u prilici jedite svežu hranu, piše Womanshealth. Budite oprezni jer i najneobičnije namirnice imaju u sebi izvesne količine soli. Koju god hranu da kupujete, obavezno čitajte etikete.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE