Obrenovac, 01.08.2021

POBEDITE DEPRESIJU UZ POMOĆ HRANE, ALI NE BRZE


Izvor: Nezavisne,Lokalne novine | Obrenovac, 04.06.2019.
Ove namirnice će vam vratiti osmeh na lice i odlične su za MOZAK

Foto:Profimedia
Sada je i naučno dokazano da nezdrava hrana pruža samo trenutno zadovoljstvo, dok postoje namirnice koje vam trajno vraćaju osmeh na lice.

Ovo je hrana koju treba da jedete da biste lakše pobedili depresiju.

Zamena za šećer

Jedna jabuka na dan zaista tera doktora iz kuće jer sadrži četiri grama vlakana, 159 mg kalijuma, osam mg vitamina C i samo 81 kaloriju.

Jaja, banane, paprika

Orašasti plodovi, živina i jaja doprinose unosu triptofana, koji se pretvara u serotonin, hormon kojem možemo zahvaliti za dobro raspoloženje. Potpuno isti posao pretvaranja triptofana u serotonin obavlja i vitamin B6, ali uz to pomaže u boljem radu mozga i nervnog sistema. Nalazimo ga u banani, paprici, kupusu ili brokoliju. Osmehu od uva do uva doprinosi redovan unos esencijalnih vitamina i minerala. Jedan od njih je magnezijum, a skriva se u bademima, suncokretovim semenkama i spanaću. 

Cele žitarice

Tri četvrtine šolje pahuljica od celih žitarica ima oko 800 mikrograma folata, vitamina B grupe koji nedostaje mnogim ljudima koji pate od depresije.

Ulja

Riblje ulje posebno pozitivno deluje na mozak, pa se omega-3 masne kiseline preporučuju kod depresije. Dobre kiseline izvucite iz skuše, sardine i lososa.

Funkcionalna hrana

Brokoli obiluje folnom kiselinom koja podiže nivo serotonina u mozgu. Sadrže je i sočivo, pasulj, špargla i blitva.

Depresija i gojenje su povezani. Anksiozni ljudi često utehu traže u brzoj hrani ili šećerima, što dodatno pogoršava raspoloženje jer je uteha samo trenutna. Nekoliko rundi alkohola može da podigne raspoloženje, ali dugoročno ostavlja bezvoljnost, umor, pa i tromost i mamurluk.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE