Obrenovac, 19.04.2024

ODLIČNI TRIKOVI ZA POBOLJŠANJE VIDA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2020.
Odmorite oči od kompjutera

Foto:Shutterstock
Pogoršan vid zbog dosta vremena koje provodimo ispred kompjutera predstavlja bolest sadašnjice, a dijapazon zanimanja koja nalažu višesatno i neretko celodnevno sedenje uz monitor je veoma širok.

Odgovarajuće osvetljenje je veoma važno, jer je pogoršan vid često posledica velike količine svetlosti koja dolazi spolja i jakog osvetljenja iznutra. Ipak, postoje trikovi koji mogu da olakšaju boravak uz računar.

- Kada se kompjuter uključi, svetlo bi trebalo da bude dvostruko manjeg intenziteta nego što je to slučaj u većini kancelarija, a sunčevu svetlost treba neutralisati tako što će se navući roletne ili zavese, a svetlost lampe treba podesiti na što diskretniju jačinu.

- Ako je moguće, monitor treba okreniti tako da se prozori nalaze bočno od njega, umesto ispred ili iza.

- Na monitor bi trebalo postaviti antirefleks zaštitu, a ako nosite naočare, na njih bi trebalo da se stave antirefleks stakla.

- Lekari preporučuju da se podesi oštrina na kompjuteru, da se što češće trepće, jer se na taj način oči ne isušuju i izbegavaju se iritacije.

- Ako oči često suze, trebalo bi se konsultovati s očnim lekarom, koji bi u tom slučaju mogao da prepiše neke kapi za oči koje se koriste tokom dana.

- Takođe se preporučuje da se oči vežbaju i „istežu“ - svakih 30 minuta bi trebalo skloniti pogled s monitora i usmeriti ga pet do deset sekundi na neki objekat koji se nalazi dalje, niz hodnik.

- Druga vežba koja pomaže jeste da se osoba 10 sekundi zagleda u neki dalji objekat, a onda 10 sekundi u bliži; ovu vežbu treba ponoviti 10 puta.

- Da bi se sprečilo oštećenje očiju, stručnjaci savetuju da se na svakih sat vremena napravi pauza od deset minuta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE