Obrenovac, 30.03.2020

ETNO MUZIKA KAO LEK


Izvor: Lepa&Srecna,Lokalne novine | Obrenovac, 06.05.2019.
Oslobađa nas od stresa i napetosti

Foto:Shutterstock
Poznato je da muzika pozitivno utiče na raspoloženje i duh. Omiljene pesme i melodije mogu da nas inspirišu, da nam pruže utehu u najtežim životnim trenucima ali i da nas opušta i oslobođa od napetosti i stresa. Brz tempo života, previše privatnih i poslovnih obaveza čine da se savremene žene, svakodnevno susreću sa stresom. Zato stručnjaci preporučuju muziku kao jednu od terapija koja može pomoći da se zaboravi umor i oslobodi napetosti.

Svako ima omiljene muzičke žanrove u kojima uživa i koji mu prijaju. Ipak, postoje i oni koje retko slušamo ili ih nikada nismo slušali, ali pozitivno utiču na naš organizam. To je slučaj sa etno-muzikom.

Lučenje endorfina

Slušanjem omiljenih etno-nota, ako su pravilno odabrane, tj. ako je muzika izabrana tako da maksimalno „prija” vašem organizmu i vašim čulima, dolazi do povećanog lučenja endorfina, hormona zadovoljstva koji složenim mehanizmima prouzrokuju sniženje broja otkucaja srca i sniženje vrednosti krvnog pritiska. Samim tim se smanjuje opterećenje srca, optimizuje njegov rad. Sličan mehanizam se koristi i kod povišenih vrednosti želudačne kiseline, odnosno gastritisa. Pravilnom upotrebom muzike može se smanjiti njena količina, a time sprečiti pojava čira na želucu.

Na relaciji „telo-psiha”, kada je dejstvo muzike u pitanju, pa samim tim i etno-muzike, glavnu ulogu ima baš psiha. Ako nam muzika odgovara, prija, ako je čujemo u svoj njenoj harmonijskoj lepoti i doživimo pravilno, ona će putem naše psihe izazvati mehanizam pozitivnog dejstva, preko već pomenutog sistema hormona. Dejstvom muzike neće doći samo do poboljšanja srčanog rada i smanjenja njegovog opterećenja.

Opuštanje organizma

Muzika će, putem naše psihe, dovesti do opuštanja organizma, relaksacije, smanjenja napetosti. Potrebno je samo odabrati optimalan tonalitet, tempo i harmonijski sklop muzičkih kompozicija koje obolela osoba čuje optimalno, ne gubeći melodiju zbog mogućeg oštećenja čula sluha osnovnom bolešću.

Slušanje etno-muzike, kao ni bilo koje druge vrste muzike, ne može u potpunosti otkloniti srčanu slabost. Ono može, uz upotrebu odgovarajućih lekova koji se koriste u lečenju, pomoći da se smanji broj epizoda pogoršanja bolesti, a samim tim i poboljša kvalitet života. Kojim mehanizmom dejstva? Optimizacijom srčanog rada, o kojoj smo već govorili, sniženjem broja otkucaja srca i sniženjem vrednosti krvnog pritiska.

Etno-muziku može slušati svako ko je voli. Ova konstatacija, međutim, ne isključuje mogućnost da određeni ljudi mogu slušati etno-muziku iako nisu njeni ljubitelji ili je nikada nisu slušali. Naša istraživanja su pokazala da mnogim osobama, pored muzičkih žanrova za koje i sami znaju da im prijaju, odgovaraju i neki drugi, za koje nisu ni znali da postoje ili su samo čuli za njih. Tako je klasična muzika bila zastupljena kod većine bolesnika iako je oni nisu nikada slušali ili su je slušali veoma retko. Isto je bilo i s komercijalnim džezom. Dakle, etno-muzika može imati mnogo širu upotrebu u lečenju muzikom nego što mislimo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE