Obrenovac, 23.05.2019

LEKOVITA SVOJSTVA


Izvor: lepaisrecna.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2018.
Samo jedna šaka OVIH SEMENKI obara visok pritisak!

Foto:Shutterstock
Dnevni unos ove namirnice može da obori pritisak i smanji rizik od srčanog udara.

Stručnjaci ističu da visok krvni pritisak može da se obara promenom režima ishrane, a malo ko zna da je ova namirnica vrlo uspešna u borbi protiv hipertenzije, piše Lepa & srećna.

Istraživanja dokazuju da ako jedete manje soli, šećera i zasićenih masti i redovno vežbate možete značajno smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska. Međutim, stručnjaci ističu da šaka čia semenki dnevno može da obori pritisak i smanji rizik od srčanog udara.

Čia semenke su bogate proteinima, omega 3 masnim kiselinama, mineralima, a najvažnije je što sadrže antoksidant polifenol koji ima neverovatno dejstvo na isceljenje celog tela.

Takođe, ove semenke sadrže vlakna, lignin, magnezijum, kalcijum i kalijum. Istraživanja dokazuju da se pritisak značajno snizio kod pacijenata koji su svakog dana konzumirali brašno od čia semenki tokom 12 nedelja. Brašno od čia semena pravi se tako što seme izmeljete u blenderu ili mlinu za kafu, pa sa njim možete posipati hranu.

Čia semenke možete da dodate u kolače, palačinke, različita peciva i smutije. Dnevno ne treba da unesete više od 25 grama čia semenki (malo manje od dve kašike) u suprotnom, možete osetiti mučninu i nadutost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE