Obrenovac, 22.07.2019

ČOKOLADA ZA DUG ŽIVOT?


Izvor: MailOnline,Lokalne novine | Obrenovac, 13.11.2018.
Naučnici kažu 'da', ali uz jedan uslov!

Foto:Pixabay
Čokolada je, čini se, jako dobra za zdravlje i pomaže da živite duže. Istraživanje je otkrilo da čokoladica, ako se jede uz dodatak cinka, aktivira spoj koji usporava starenje, piše "MailOnline".

Naime, naučnici iz Nemačke utvrdili su da cink aktivira polifenole. Ova aktivacija štiti organizam od gasa koji nastaje kao otpadni produkt ćelija. Nastali gas može da ošteti DNK čoveka, a smatra se da ima ključnu ulogu u procesu starenja i povezuje se s upalama koje mogu da izazovu karcinom i Alchajmerovu bolest.

Osim čokolade, čaj, kafa i vino sadrže polifenole koji su važan antioksidans jer pomažu u borbi protiv oštećenja ćelija.

Polifenoli sami ne mogu da razgrade ovaj gas, ali u kombinaciji s cinkom stvaraju "mega kompleks".

Ovo istraživanje sprovedeno je na Univerzitetu Erlangen–Nuremberg, a prvi put je istraženo dejstvo ovog enzima bez učešća metala kao što su bakar i gvožđe. Cink je manje toksičan, a u prevelikim dozama može da izazove povraćanje i promenu ukusa.

S druge strane, previše gvožđa povezuje se s bolestima jetre, dijabetesom i srčanom insuficijencijom (zatajenjem srca), dok bakar uzrokuje groznicu, anemiju i nizak pritisak.

Ranije se pokazalo da čokolada u umerenim količinama može da bude zdrava za srce, a prema istraživanju Harvarda nas čini i pametnijima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE