Obrenovac, 29.03.2020

HAJDE DA RAZBIJEMO MITOVE


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 16.04.2019.
Da li je bolje spavanje na desnoj ili levoj strani i zbog čega?

Foto:Profimedia
O važnosti sna se ne govori dovoljno. Spavanje kontroliše način na koji se naše telo i um ponašaju dok upravljaju nizom drugih procesa. Nedostatak sna, s druge strane, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Osim očiglednog umora i iscrpljenosti, nedostatak sna može uzrokovati depresiju, stres ili nepravilno ponašanje tela.

Ali, ne treba samo da brinemo o snu, već i o kvalitetu i dužini sna. Koliko god se lako činilo, nekim ljudima je teško da uspostave pravilan san i, stoga, odmor. Međutim, koliko god bilo teško spavati, postoje mnogi efektivni načini da se taj proces učini lakšim.

Kao prvo, postoji mnogo toga što se može reći o poziciji u kojoj spavamo. Prema kiropraktičarima, spavanje na desnoj strani je sve samo ne povoljno. Zapravo, nepravilno spavanje može dovesti do fizičke ukočenosti mišića i kostiju, apneje za vreme spavanja, stresa ili nemira.

Ovako rečeno, evo kako spavanje na levoj strani pomaže da se probudite odmorni, energičniji i zdraviji.

Koje su prednosti spavanja na desnoj strani? Džon Dulard, stručnjak za ajurvedsku medicinu već preko 25 godina, objašnjava da je spavanje na desnoj strani bolje nego spavanje u bilo kojoj drugoj poziciji. U nastavku teksta pogledajte prednosti koje proizilaze iz spavanja na desnoj strani.

Smanjeni simptomi gorušice

Prema istraživanju, spavanje na desnoj strani je efikasan način da se spreči gastroezofagealni refluks bolest ili gorušica. Najveće olakšanje, u ovom slučaju, dolazi od spavanja na levoj strani, što je takođe korisno za zdravlje creva. Spavanjem na levoj strani, stomačna kiselina odlazi u želudac umesto u jednjak, čime se eliminišu svi rizici od javljanja kiseline.

Povoljno tokom trudnoće 

Očekuje se da će mame uvek biti ohrabrene da spavaju na svojoj levoj strani, umesto na desnoj ili čak na leđima. To je uglavnom zato što spavanje na leđima može povrediti bebu ili čak izazvati pobačaj. Spavanjem na levoj strani dolazi do poboljšanja hemodinamike, koja je u osnovi protok krvi pravo u matericu.

Manje hrkanja 

Ako znate nekoga ko hrče, savetujte im da pokušaju da spavaju na levoj strani. Kada spavamo na leđima, mišići se guraju na zadnju stranu grla, što prekida pravilnu cirkulaciju vazduha. Sa tim dolazi hrkanje, koje se ne dešava kada spavamo na levoj strani. 

Kako da poboljšate vaš san?

Bez obzira na vašu praksu spavanja, važno je da imate do 8 sati sna. Takođe, postarajte se da ste posteljina, dušek i jastuci mekani i ortopedski na leđima i kičmi. Meditacija pre spavanja je takođe neverovatna za opuštanje tela i uma i sprečavanje bilo kakvih povreda tokom sna. Ako se suočite sa neobičnim poteškoćama prilikom spavanja, najbolje je da se konsultujete sa medicinskim stručnjakom koji će vam pomoći da rešite problem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE