Obrenovac, 21.04.2024

NI TO NIJE BEZAZLENO


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.04.2019.
Evo zašto nikada ne biste smeli da pijete kafu i čaj iz plastične čaše

Foto:Pixabay
Kada smo van kuće, nemamo kod sebe uvek keramičku šoljicu iz koje možemo da pijemo kafu ili čaj što je najzdravija opcija, za razliku od plastične ambalaže.

Čak i kada ljudi planiraju piknik il iizlazak iz kuće, oni često moraju da koriste plastičnu ambalažu. U kancelarijama takođe možemo da vidimo ljude koji ispijaju kafu i čaj iz plastičnih čaša. Obično izbegavamo da se suočimo sa štetnim posledicama koje po nas ima upotreba takve ambalaže, koja može da ugrozi zdravlje bubrega i jetre.

Plastične čaše napravljene su od bisfenola A i polipropilena. BPA poliugnjenik koristi se i za izradu flaša i pakovanja za hranu. Ovo su samo neke od posledica i neželjenih dejstava koje plastika ima na naš organizam.

Plastične posude napravljene od BPA otpuštaju pojedine hemikalije kada se u njih sipa vrela tečnost. Te hemikalije mogu da dovedu do gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

BPA direktno utiče na hormone u telu, što ugrožava reproduktivno zdravlje i zdravlje mozga. To takođe pogađa i alfaćelije koje su zadužene za proizvodnju insulina. Kao rezultat, utiče i na nivo glukoze u telu.

Ukoliko se trudnice izlažu velikoj količini BPA, to može da utiče na razvoj bebe u stomaku. On pogađa nerođenu bebu u najgorem mogućem smislu.

Plastične ambalaže imaju velikog uticaja na seksualno zdravlje ljudi. BPA utiče na proizvodnju sperme i stvara probleme sa plodnosti. Sa druge strane, ispijanje čaja iz plastične čaše pogađa imunitet.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE