Obrenovac, 14.04.2024

BLAGO IZ PRIRODE KOJE LEČI I PODMLAĐUJE


Izvor: Avaz.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 21.08.2019.
Šest razloga zašto bi smokve trebalo da jedete što češće

Foto:Shutterstock
Smokva se decenijama koristi u narodnoj medicini, a njihova primena se preporučuje onima koji pate od povišenog holesterola, jer sadrže više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Naročito su bogate pektinom i vlaknima koje mogu da snizi nivo holesterola u krvi.

Samo pet smokava dnevno osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je i bogat izvor kalcijuma, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma.

Prevencija raka

Naučno je dokazano da ekstrakt smokve, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju mogućnosti pojave tumora. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate.

Takođe, veruje se da pomažu i kod raka dojke u periodu nakon prestanka menstruacije.

Smanjuju holesterol

Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Prevencija srčanog udara

Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Pomoć u lečenju dijabetesa

Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja. Ipak, ako se koriste umereno, može da dovede do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

Poboljšavaju pamćenje

Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za organizam.

Protiv nastanka akni

Viljuškom napravite masku od tri sveže smokve i jedne kašike jogurta, pa nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši i isperite. Istu masku možete naneti na usne kako biste se rešili ispucalih usana i mrtvih ćelija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE