Obrenovac, 19.04.2024

DA LI JE ZDRAVIJE CRNO ILI BELO GROŽĐE?


Izvor: Vijesti.me,Lokalne novine | Obrenovac, 21.09.2019.
Koju god vstu grožđa da odaberete osvežićete telo i snabdeti ga potrebnim vitaminima

Foto:Profimedia
Sezona je grožđa i savršeno vreme da konzumirate ovo zdravo voće.

Osim što je slatko i ukusno, ima mnogo koristi za naše zdravlje. Koju god vstu grožđa da odaberete osvežićete telo i snabdeti ga potrebnim vitaminima.

Najvažnija korist koja dolazi od grožđa u ishrani je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na “slobodne radikale” u tijelu i smanjuju naslage na krvnim sudovima čime se poboljšava zdravlje srca.

Nezavisno od vrste grožđa, možete biti sigurni da su njegova zrna puna bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100 g grožđa sadrži blizu 20-25% dnevne potrebe za vitaminom C.

Jedan od razloga zašto je grožđe dobro za vaše zdravlje su različiti minerali koje vaše telo može dobiti iz tih plodova. Najznačajniji minerali u grožđu su mangan i kalijum. Oni su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i deluju na imunitet. Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe i selen.

Crno ili belo grožđe?

Crno grožđe obiluje antioksidantom resveratrolom, koji blagotvorno deluje na ljudski organizam, a posebno na kardiovaskularni sistem. Reservatrol sprečava zgrušavanje krvi i oduzetost srčanog mišića, podstiče cirkulaciju, ublažava upalne bolesti creva, a pozitivno deluje i kod dijabetesa.

Belo grožđe nema toliko hranjivih sastojaka kao crno, ali to ne znači da ga treba izbegavati. Ono je dobar izvor vitamina A, C i K, kao i nekih minerala poput kalcijuma i gvožđa.

Nutricionisti napominju da ovo voće rešava probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kiseline od crnog grožđa koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnih kamenaca, prenose Vijesti.me.

U umerenim količinama obe vrste dobar su deo zdrave ishrane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE