Obrenovac, 13.08.2022

ČAŠA VINA ILI PIVA PRED SPAVANJE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 27.12.2019.
Evo kako alkohol utiče na san

Foto:Thinkstock
Navika da se uveče popije čaša vina ili piva radi boljeg sna veoma je rasprostranjena, budući da svaka druga odrasla osoba u Evropi ima problem sa nesanicom. Međutim, reč je o apsolutnoj samoobmani, jer onima koji pate od nesanice i male količine alkohola izazivaju suprotan efekat, pokazalo je istraživanje nemačkog univerziteta u Regensburgu.

Tačno je da unos alkohola posle sat do sat i po donosi prijatno opuštanje i osećaj umora, odnosno utiče na brzo tonjenje u san. Ali zdrav san podrazumeva nekoliko faza. Najpre fazu pred utonuće u san, onda fazu lakog, pa dubokog sna, i na kraju REM (Rapid eye movement), odnosno brzo pomeranje očiju ili paradoksni san. Pod uticajem alkohola ove faze se znatno remete, upozoravaju nemački stručnjaci.

U prvoj polovini noći, osoba spava kao da je u komi i ne može da se oporavi. U jutarnjim satima san je nemiran, pa se dešava da se prerano probudi i više ne može da zaspi. Tada mozak nije u stanju da sakupi novu energiju i čovek se ujutru ne oseća sposobnim za radne obaveze. Stoga je bolje da se, umesto alkohola, za dobar san konzumira lagana hrana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE