Obrenovac, 22.05.2019

I TO SU SIMPTOMI ZAVISNOSTI


Izvor: Klix.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2018.
Naglo odricanje od nezdrave hrane izaziva glavobolje i anksioznost

Foto:Thinkstock
Ukoliko ste se osećali čudno ili vas je bolela glava nakon odricanja od grickalica i nezdrave hrane, to je zbog toga što prolazite kroz simptome zavisnosti, pojašnjavaju stručnjaci.

Sudeći prema analizi nutricionista, koja je objavljena u magazinu "Živa nauka" (Live Science), osobe koje naglo prestanu da jedu obrađene grickalice poput čipsa ili kolača, proživljavaju iste simptome kao i oni koji prestanu da puše cigarete. U takvim slučajevima mogu da osete vrtoglavice, anksioznost, žudnju, glavobolje i nesanicu.

Tokom istraživanja tim stručnjaka zatražio je od 200 ispitanika, koji su bili na dijetama protekle godine, da odgovore na nekoliko pitanja o simptomima. Njihovi odgovori pokazali su da se gotovo svi suočavaju s psihičkim i fizičkim poteškoćama zbog odricanja od nezdrave hrane.

Vođa istraživačkog tima psihološkinja Erika Šulte rekla je da je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu iskusiti zbog hrane.

"Ovo istraživanje ukazuje na to kako prerađena hrana, koja obično sadrži prekomerne količine šećera, može i te kako izazvati zavisnost", rekla je Erika Šulte.

Međutim, stručnjaci Univerziteta u Mičigenu nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika. Ipak, veruju kako su rezultati do kojih su došli odlična početna tačka budućih istraživanja o zavisnosti od hrane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE