Obrenovac, 19.04.2024

SVI ĆEMO NA RECIKLAŽU


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 08.01.2020.
Godišnje u sebe unesemo 250 grama plastike

Foto:Depositphotos
Osim u okeanima, mikroplastika je i u našim telima. Unosimo je putem vode koju pijemo, ali i putem namirnica koje svakodnevno jedemo.

Naučnici su došli do šokantnih otkrića o količini plastike koju unosimo u sebe. Na primer, svake nedelje unosimo 2.000 sitnih komadića plastike. To je otprilike pet grama, koliko je težak čep na plastičnoj bočici. Stručnjaci tvrde da ih najviše konzumiramo iz školjki, soli i piva. Mesečno u sebe unesemo 21 gram plastike.

Otkriće je ozbiljno zabrinulo naučnike.

"Sve što trenutno znamo jeste da unosimo previše plastike i da je ona toksična za naše telo. To je dovoljan razlog za zabrinutost", rekao je dr Tava Palanisami sa australijskog univerziteta Njukasl koji je radio na navedenoj studiji.

Godišnje u sebe unesemo 250 grama plastike, a to je jednako punoj posudi žitarica, piše Dejli mejl (Daily Mail).

Plastika se ne razgrađuje, ona se samo raspada na manje komade, pa završi i u prehrambenom lancu.

Ako prosečan životni vek iznosi 79 godina, za taj period čovek unese 20 kilograma plastike u organizam, što je dovoljno plastike za dve pune kante za smeće.

Generalni direktor Svetske organizacije za zaštitu prirode Marko Lambertini rekao je da bi nalazi trebalo da posluže kao poziv na buđenje vladama.

"Ne samo što plastika zagađuje naše okeane i vodene tokove i ubija morski život, ona postoji u svima nama i ne možemo da izbegnemo konzumiranje plastike", izjavio je Lambertini, i dodao da je globalna akcija hitna i neophodna za borbu protiv ove krize.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE