Obrenovac, 20.06.2019

OVAJ ZAČIN SE MNOGO KORISTI U DECEMBRU


Izvor: Vecernji.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 09.12.2018.
Postoji i odličan RAZLOG za to!

Foto:Pixabay
Decembarje mesec kada će mnogi češće koristiti karanfilić u pripremi jela i napitaka nego u ostalom delu godine.

Karanfilići suu dužine između 12 i 16 mm i cvetni su pupoljak stabla karanfilovca, imaju aromatičan miris i slatkasto-gorak jak ukus.

Ipak, nije karanfilić samo začin, reč je o vrlo lekovitoj biljci i leku za mnoge bolesti. Poznato je da ima jako protuupalno delovanje i da je odličan izbor za ublažavanje zubobolje i uklanjanje lošeg daha.

Sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, ali i vitamine C, B6, E, K, folnu kiselinu, tiamin, riboflavin i niacin.

U nekim zemljama stomatolozi koriste njegovo ulje za dezinfekciju zuba pre operacije, zbog snažnog antibakterijskog delovanja.

Karanfilić nije bez razloga među najzdravijim začinima sveta zbog svojih antioksidativnih svojstava, a postoje i dokazi da određena jedinjenja u karanfiliću deluju kao antihistaminici.

Reč je i o jednom od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka. Danski su istraživači otkrili karanfilić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače delovanje od aspirina, koji je mnogima deo terapije u lečenju visokog pritiska i povišenog holesterola u krvi, piše Alternativa za Vas.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE