Obrenovac, 19.08.2022

ONE VAS DRŽE BUDNIM


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 10.08.2019.
Ako radite noću, jedite ove namirnice

Foto:Depositphotos
Ako na poslu radite treću smenu, sigurno vam teško pada da ostanete budni. Radnicima koji rade treću smenu preporučuje se da pri ruci imaju neke slane grickalice, umesto da jedu obilan obrok na poslu.

Umesto obroka koji je obilan i koji će vas samo usporiti, bolje je da imate neke slane grickalice uz sebe.

U prvom istraživanju ove vrste na Univerzitetu Južna Australija, naučnici su ispitivali kako navike u ishrani utiču na radne sposobnosti. Otkrili su da grickalice najbolje deluju na one koji rade noćne smene, umesto da jedu sendviče i kuvani obrok. Njihove reakcije su bile brže, najverovatnije zato što ih je obilan obrok činio da se osećaju tromo i pospano.

Učesnici su jeli sir i krekere, kao i perece. Milioni zaposlenih koji rade noćne smene izjavili su da je njihov način ishrane poremećen zato što su navikli da jedu tokom noćne smene. U istraživanju su učestvovale medicinske sestre koje su zbog posla često gojazne, piše Dejli mejl. Sve više grana industrije oslanja se na to da im radnici rade noćne smene, a oni često jedu kada su na poslu da ne bi zaspali.

Tokom nedelju dana 44 učesnika bez zdravstvenih tegoba, koji nisu noćni radnici, podeljeni su u tri grupe koje su se drugačije hranile. Posmatrani su u laboratoriji u kojoj su morali da ostanu budni tokom noći. Jedna grupa je jela obilan obrok u ponoć, a jedna je dobila grickalice kao što su sir, jabuke ili musli. Jednoj grupi nije uopšte data hrana, već su oni samo večerali oko 22 časa.

Radili su dosta testova sposobnosti, a oni koji su jeli grickalice bili su budniji od ostalih. Njihove reakcije su bile brže, imali su manje udesa u saobraćaju za razliku od ostalih. Čak su i oni koji nisu ništa jeli bili uspešniji od onih koji su imali obilan obrok.

Kada imate obilan obrok postajete pospani zato što vaše telo dobija zadatak da vari hranu. Jabuka i musli su bili mnogo prijatniji za stomak od obilnog obroka, pa se preporučuje da umesto sendviča, ako radite noću, ponesete grickalice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE