´╗┐ PRETERUJETE S MESOM I ALKOHOLOM?

Obrenovac, 18.08.2018

PRETERUJETE S MESOM I ALKOHOLOM?


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 13.07.2018.
Preti vam 'bolest kraljeva'

Foto:Thinkstock


´╗┐

Ako ose─çate jake bolove u zglobovima, hrskavici, vezivnom i potko┼żnom tkivu, onda patite od gihta. U olakšavanju bolova mogu da pomognu prirodni ─Źajevi, hrana s blagim za─Źinima i povr─çe. Izbegavajte mleko, mesne prera─Ĺevine, slatkiše, ali i alkohol.

Giht po─Źinje jakim bolovima i oticanjem no┼żnog palca. Do upale dolazi zbog povišenih vrednosti mokra─çne kiseline u krvi i urinu, piše 24sata.hr. 

Te vrednosti u laboratorijskim merenjima dosti┼żu maksimum od oko 300 do 320 za ┼żene, a 400 za muškarce. 

Najve─çi krivac je ishrana bogata proteinima i belan─Źevinama, kojih ima najviše u mesu i mesnim prera─Ĺevina, ali i mleku i mle─Źnim proizvodima, jajima i mahunarkama koje u krvotok uvode belan─Źevine, kao što su aminokiseline. 

Giht se ─Źesto naziva bolest bogatih (ili bolest kraljeva) jer se razvija kao posledica prevelike konzumacije mesa i mesnih prera─Ĺevina, ali i alkohola. Bolest ─çe dodatno pogoršati manjak kretanja jer ono uzrokuje slabiju cirkulaciju.

Bolni palac 

U normalnim okolnostima mokra─çna kiselina se razgra─Ĺuje u krvi i eliminiše iz organizma putem urina. U slu─Źaju pove─çanog unosa proteina (belan─Źevina), organizam po─Źinje da proizvodi ve─çu koli─Źinu mokra─çne kiseline. Ukoliko je i bubrezi slabije izlu─Źuju iz tela, dolazi do pove─çane koncentracije mokra─çne kiseline u krvi. 

To pove─çanje u po─Źetku ne predstavlja veliki zdravstveni problem i pacijenti su bez simptoma. Me─Ĺutim, kao rezultat hiperuricemije višak mokra─çne kiseline po─Źinje da se pretvara u kristale i odlaga┼że se u zglobovima. 

Kao prvi simptom gihta javlja se izrazito bolan, crven i ote─Źen zglob no┼żnog palca. Naslage mokra─çne kiseline mogu da se pojave i kao kvr┼żice pod ko┼żom oko zglobova i na rubovima ušne školjke. Kristali mogu da se nakupe i u bubrezima i da dovedu do kamena u bubregu. 

Nedovoljno uzimanje te─Źnosti ote┼żava rad bubrega i filtriranje krvi, a ujedno ni uriniranje ne─çe biti dovoljno da izlu─Źi višak mokra─çne kiseline. 

Zato je veoma va┼żno piti dovoljno te─Źnosti, najbolje lekovite ─Źajeve u koli─Źini od jedne do dve litre na dan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE