Obrenovac, 26.04.2019

NAUKA KAŽE DA NAM ŠTITE SRCE, ALI...


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 14.09.2018.
Ove namirnice su na 'lošem' glasu...

Foto:Thinkstock
Konzumiranje tri manje porcije mlečnih proizvoda dnevno može da zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Mlečni proizvodi, kao što su sir i mleko, nisu na dobrom glasu zbog zasićenih masti koje sadrže, ali je nova studija pokazala da umereno konzumiranje može da zaštiti srce.

Studija je sprovedena u zemljama nižeg i srednjeg imovinskog stanja, u kojima se mlečni proizvodi konzumiraju manje, rekla je Mahšid Degan sa Univerziteta Mekmaster u Kanadi, jedna od vođa ovog projekta.

Ona je za britanski list "Gardijan" izjavila da ovi nalazi mogu da posluže bogatijim zemljama u kojima se mlečni proizvodi izbegavaju zbog zdravlja.

"Umerena količina, tri puta na dan, može da zaštiti srce, a ne da ga ošteti. Mi savetujemo onim ljudima koji veoma malo unose mlečne proizvode da povećaju unos", rekla je ona.

Zabrinutost zbog mlečnih proizvoda proističe iz činjenice da zasićene masti povećavaju nivo LDL holesterola, koji se vezuje za bolesti srca.

Međutim, prema rečima Deganove, mlečni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljude, kao što su posebne aminokiseline, nezasićene masti, vitamini K1 i K2, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Prema njenim rečima, ne treba odbacivati nešto vredno u želji da se otarasite nečeg beznačajnog.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE