Obrenovac, 21.05.2019

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POKAZUJU PRAVU SLIKU


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 17.08.2018.
Elektronske cigarete su štetnije nego što se misli

Foto:Thinkstock
Udisanje pare iz elektronskih cigareta može da ošteti ćelije koje su od ključnog značaja za naš imuni sistem. E-cigarete tako mogu da budu štetnije nego što se mislilo, otkriva nova studija Univerziteta u Birmingemu.

Istraživači su otkrili da para iz elektronskih cigareta onemogućava rad ćelija važnih za imuni sistem koje se nalaze u plućima i podstiču upalu. Ovo istraživanje baca senku na široko rasprostranjena mišljenja da su e-cigarete sigurne, piše magazin Toraks.

Neke zdravstvene institucije i dalje tvrde da su one manje štetne od pušenja standardnih cigareta, ali i da ne bi trebalo da se koriste kao zamena za cigarete.

Prethodne studije fokusirale su se na hemijski sastav tečnosti elektronskih cigareta pre nego što ispare. Ova studija se fokusirala upravo na paru. Testirana je na osam osoba koje nisu pušači.

Utvrđeno je da para izaziva upalu i oštećuje aktivnost alveolarnih makrofaga, ćelija koje uklanjaju potencijalno štetne čestice prašine, bakterija i alergena.

Neke od posledica su iste kao kod pušača standardnih cigareta i ljudi koji imaju hronične plućne bolesti.

Promene su uočene nakon 48 sati posmatranja u laboratorijskim uslovima.

"Ne verujem da su elektronske cigarete štetnije od običnih, ali treba da odbacimo mišljenje da su sigurne, kao što su nas naveli da verujemo", kaže profesor Dejvid Tiket sa Univerziteta Birmingem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE