Obrenovac, 11.12.2019

NAGLO SE TRGNETE DOK TONETE U SAN?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 18.01.2019.
Naučnici objašnjavaju zašto...

Foto:Getty Images
Svakome od nas se nekada dogodilo da se naglo trgne dok pada u san. Odmah pomislimo da nešto nije u redu, pa bismo pozvali lekara ili otišli kod njega.

Reč je o hipničkom trzaju, nenamernom grčenju mišića dok osoba tone u san. Ta pojava naziv je dobila prema hipnagoškom stanju, odnosno prelaznom razdoblju između budnosti i sna.

Grčevi mišića mogu nastati spontano ili mogu biti uzrokovani spoljnim nadražajima poput zvuka ili svetla. Neki ljudi tvrde da uz trzanje dožive i halucinacije, piše Lajv sajens.

Naučnici veruju da stres, velike količine kofeina, umor i manjak sna mogu povećati učestalost i šanse za hipnički trzaj, ali ta pojava još nije dovoljno istražena.

Drugi tvrde da tome može da doprinese i povećana telesna aktivnost u večernjim satima. Stručnjaci nisu sigurni zašto se tačno javlja taj trzaj, ali postoji nekoliko teorija.

Jedna kaže da je to prirodni telesni prelaz iz budnog stanja u san i da se javlja kad živci zataje tokom tog procesa.

Još jedna popularna ideja temelji se na evolucijskoj teoriji pa kaže da su ti grčevi zapravo drevni refleks primata na opuštanje mišića tokom padanja u san.

Na primer, opuštanje označava da primat pada sa stabla pa to uzrokuje brzu reakciju mišića. Ipak, naučnici kažu da je reč o bezopasnoj i uobičajenoj pojavi oko koje se ne treba brinuti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE