Obrenovac, 19.04.2024

ISTRAŽIVANJA DAJU ODGOVOR


Izvor: Menshealth.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.08.2019.
Evo ko je kriv za vašu zaboravnost

Foto:Shutterstock
Naučnici sa Univerziteta Langone Medicinskog centra u Njujorku za vašu zaboravnost i lošu orijentaciju okrivljuju nedostatak sna. Prema istraživanju, kada apnea, odnosno poremećaj disanja u toku spavanja ometa REM fazu, to se negativno odražava na prostornu memoriju, koja je odgovorna i za podsećanje gde se nalaze stvari.

Naučnici apeluju da, čak i da nemate ovaj poremećaj disanja u toku spavanja, bilo šta što ugrožava vašu REM fazu, poput insomnije ili određenih lekova, verovatno će imati isti efekat.

U toku istraživanja, naučnici su regrutovali 18 pacijenata sa apneom, koji koriste mašine, koje im pomažu da dišu u toku noći. Dok su ispitanici spavali, naučnici su okrenuli mašine u toku REM faze, namerno omogućavaju apnei da ugrozi ovaj ciklus njihovog sna. Ujutru, učesnici su se na testu igranja igrice, koja testira njihove mogućnosti da pronađu izlaz iz lavirinta, pokazali mnogo gore nego dan ranije.

„REM faza sna može da bude krucijalna u procesu formiranja nove prostorne memorije, kao što su putovanje do novog restorana ili pravljenje svog puta kroz lavirint“, kaže Endru Varga, klinički instruktor na NYU Langone Medicinskom centru.

Kada je vaša prostorna memorija oštećena, gubite ključeve, zaboravljate gde ste parkirali automobill i imate problem da se vratite kući, ukoliko se ne radi o uobičajenoj putanji. Dobre vesti su da ne gubite um i da je rešenje jednostavno.

Pre svega, ustanovite da li imate apneu, koja je često najteža tokom REM faze sna. Klasični simptomi su hrkanje, otežano disanje u toku noći i umor, iako ste spavali dovoljno dugo.

Potom učinite sve da podstaknete REM fazu, odnosno spavajte najmanje 7 sati, izbegavajte elektronske uređaje najmanje sat vremena pre spavanja i ustanovite redovan raspored spavanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE