Obrenovac, 20.02.2019

Nova eksperimentalna procedura bukvalno zamrzava glad


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 25.03.2018.
Smrzavanje nerva, koji do mozga prenosi signale da smo gladni može da smanji apetit i tako pomogne mršavljenju, pokazala je nova studija

Foto:Thinkstock
U istraživanju o alternativnom pristupu mršavljenju, doktor Dejvid Prologo, radiolog sa Univerziteta Ejmori, i njegove kolege zamrzli su određeni nerv kod 10 osoba sa značajnim viškom kilograma.

Njihov indeks telesne mase bio je između 30 i 37 i nisu ispunjavali uslove za želudačni bajpas. Igla kojom su ciljali nerv, navođeni CT-om, bila je ispunjena gasom koji zamrzava iglu i okolne nerve, piše magazin Tajm.

Doktor Prologo kaže da zahvat traje 30 minuta i da je bezbolan. Ista vrsta zahvata koristi se na različitim nervima za suzbijanje hroničnog bola.

Početno ispitivanje je pokazalo da se osobama smanjio apetit, dok su pojedini i smršali. Oko 53 odsto je imalo znatno manji apetit, 30 odsto manji apetit, a 17 odsto je reklo da oseća tek nešto manju glad.

Ljudi su u proseku izgubili 3,6 odsto početne težine i smanjili indeks telesne mase za 14 odsto. Popratnih pojava zamrzavanja nerva nije bilo.

Doktor Prologo kaže da je njegov zahvat koristan kod veoma gojaznih ljudi, koji se bore sa dijetama i ne uspevaju da smršaju. Napravljen je tako da restrikciju kalorija učini podnošljivijom. Zahvat, međutim, nema trajni učinak, navodi Tajm.

Nerv će se oporaviti i nastaviti da raste, otprilike, jedan milimetar dnevno, a do pune veličine će mu trebti 12 meseci.

Doktor Prologo, međutim, objašnjava da je potrebno napraviti obimnije studije, sa više učesnika, kako bi procedura mogla bolje da se razume i kako bi se videlo da li može da deluje na trajan način.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE