Obrenovac, 23.02.2019

Šta se dešava kada osetite oštar bol u bočnom delu stomaka?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 31.03.2018.
Uprkos tome što postoji naučni termin za bočne grčeve u stomaku - 'prolazni abdominalni bol povezan sa vežbanjem' (eng. exercise-related transient abdominal pain, ili skraćeno ETAP), naučnici još ne znaju šta ga izaziva

Foto:Thinkstock
Ovo medicinsko stanje pojavljuje se često - iskuse ga dve trećine trkača na godišnjem nivou.

"Ipak, ne postoji način da se ova vrsta bola predupredi jer ne znamo koji mehanizmi dovode do nastanka bola. Tako da to pitanje još čeka odgovor", kaže sportski kiropraktičar Bred Miur.

Jedan od razloga za to je što se naučnici još nisu podrobno bavili proučavanjem te vrste bola. Nakon prvobitnih studija četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, postoji razmak od skoro 50 godina u proučavanju bočnog abdominalnog bola.

Ono što se za sada zna jeste da je češći u ranijem životnom dobu i da se češće pojavljuje tokom aktivnosti koje podrazumevaju rotiranje gornjeg dela tela.

Bočni abdominalni bol zastupljen je kod sportista svakog ranga, mada ga elitni sportisti doživljavaju ređe. Ipak, kada se dogode, jednako su bolni kao oni koje iskuse amateri.

Polovina sportista izjavila je da smatra da je bol pokrenulo konzumiranje hrane ili napitaka, a pojedine studije potvrđuju ovu opservaciju.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da konzumiranje napitaka sa izuzetno velikom količinom šećera češće uzrokuje bočne abdominalne grčeve od tečnosti sa malom količinom (ili nimalo) šećera.

Faktori poput indeksa telesne mase, građe i pola nisu povezane sa učestalošću ili jačinom bočnih abdominalnih bolova.

"Jedna od teorija jeste da tokom vežbanja do dijafragme ne stiže dovoljna količina krvi, odnosno kiseonika, ali je problem što se ova vrsta bola pojavljuje i kod ljudi koji se bave jahanjem, koje ne utiče u tolikoj meri na respiratorni sistem", kaže Miur.

 

Prema drugoj teoriji, snažni pokreti tokom vežbanja vrše pritisak na ligamente u abdomenu koji drže organe na mestu. Ovo objašnjenje pokriva i ulogu hrane i pića u grčevima, s obzirom na to da se želudac tokom njihove konzumacije širi, i postaje teži, što znači da su ligamenti još uposleniji. Ipak, bočne abdominalne bolove doživaljaju i plivači, čiji su pokreti mišića znatno glatkiji, piše naučni magazin "Popular sajens".

"Nepravilno držanje ili problemi sa hodom takođe bi mogli da budu važan faktor za nastanak bočnog abdominalnog grča kod trkača", kaže Miur.

"Postoje dokazi da bi pomeranje određenih kičmenih pršljenova takođe moglo da prouzrokuje bol, što znači da bi biomehaničko nameštanje rešilo problem. Trenje i iritacija tkiva u abdominalnom zidu predstavlja još jedno potencijalno objašnjenje", dodaje.

Jedan od razloga zašto je tako teško utvrditi uzrok bola jeste ogroman broj različitih potencijalnih faktora koji bi mogli da igraju ulogu u njegovom nastanku, ali koji se ne moraju aktivirati u svakom pojedinačnom slučaju.

"Četiri osobe mogu imati bol na levoj strani, a sledeće tri na desnoj. Čini se da je ova vrsta bola klasa za sebe", objašnjava Miur.

Bočni abdominalni bol obično prestaje sa prestankom fizičke aktivnosti. Ukoliko se ni tada ne povuče, ili se pogorša, obavezno bi trebalo konsultovati lekara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE