Obrenovac, 25.08.2019

ZVANIČNO


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 19.06.2018.
Zavisnost od igranja igrica svrstana u mentalne poremećaje

Foto:Thinkstock/Ilustracija
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je kompulsivno igranje video-igara svrstala među mentalne poremećaje. Kritičari te odluke SZO navode da time rizikuje da dođe do stigmatizovanja mladih igrača.

U najnovijem, izmenjenom izdanju međunarodnog priručnika o klasifikaciji bolesti, SZO je saopštila da će klasifikovanje "poremećaja igranja igara", kao posebnog stanja, poslužiti zemljama da budu spremnije da identifikuju taj problem. 

Doktor Šehar Saksena, direktor Odeljenja SZO za mentalno zdravlje, rekao je da je ta organizacija UN prihvatila predlog da "poremećaj igranja igara" treba da se svrsta kao novo oboljenje, na osnovu naučnih dokaza, i da na to u mnogim delovima sveta već ukazuju potrebe i tražnja za lečenjem tog poremećaja. 

Doktorka Džoun Harvi, portparoka Britanskog društva psihologa, upozorila je da bi nova odrednica mogla da obuhvati samo mali broj onih koji igraju igre, dok bi se roditelji širom sveta nepotrebno zabrinuli. 

Drugi su pozdravili potez SZO, navodeći da je kritično da se brzo identifikuju zavisnici od video-igara jer su to obično tinejdžeri ili mlađi odrasli ljudi koji sami ne traže pomoć. 

"Nailazimo na roditelje koji su rastrojeni ne samo zato što vide da im dete napušta školu, nego i zato što im se raspada cela porodična struktura", rekla je doktorka Henrijeta Bouden Džouns, iz Britanskog kraljevskog psihijatarijskog koledža. 

Dr Bouden Džouns kaže da se zavisnosti od igara obično najbolje leče psihološkim terapijama, a nekad i lekovima. 

Doktor Mark Grifits, koji je 30 godina istraživao koncept "poremećaja igranja video-igara", rekao je da će nova klasifikacija doprineti tome da se problem legitimizuje i da će ojačati strategije lečenja. 

"Igranje video-igara je, sa psihološkog gledišta, kao neka vrsta kockanja bez novca. Kockari koriste novac kao način da mere uspeh, dok se u igrama koriste poeni", rekao je on. 

On je rekao da je procenat igrača video-igara koji imaju problem kompulsivnog igranja verovatno jako mali, dosta manji od jednog procenta i da mnogi od njih verovatno imaju i druge probleme kao što su depresija, bipolarni poremećaj ili autizam.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE