Obrenovac, 25.02.2024

NEDOSTATAK GVOŽĐA U ORGANIZMU VIDI SE NA DLANOVIMA


Izvor: Espreso/Krstarica/B92/Lokalne novine | Obrenovac, 04.04.2023.
Pogledajte i odmah proverite svoje zdravlje

Foto:Profimedia


Ako imate kratak dah ili povremeno osećate da vam srce jače lupa, verovatno imate problem sa gvožđem. Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka gvožđa su: kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca, depresija, nizak krvni pritisak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, bleda koža, šumovi u ušima.

Ako prepoznajete simptome koji ukazuju na anemiju, vrlo je moguće da imate problem sa gvožđem, piše B92. Anemija nastaje manjkom gvožđa koje je važno u nastanku crvenih krvnih zrnaca, kao i za prenos kiseonika u našem organizmu.

Nedovoljno crvenih krvnih zrnaca dovodi do anemije koju prvo možete uočiti po bledoj koži. Dobar način da proverite nedostaje li vam gvožđe jest da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste.

Ako su nabori na dlanu svetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom gvožđa. Na to ukazuje i belji koren nokta i bleda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobedite slabokrvnost je da jedete što više namirnica bogatih gvožđem, kao što su: nar, paradajz, susam, spanać, cvekla, brokoli, soja, školjke, urme, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primetite ove simptome, posetite lekara i uradite analize krvi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE