Obrenovac, 19.07.2024

EVO DA LI KILA MOŽE ZAISTA NASTATI DIZANJEM TERETA


Izvor: Espreso/Eklinika/Lokalne novine | Obrenovac, 11.04.2023.
Simptomi su jasni, ali ovo je TAČAN UZROK hernije

Foto:Profimedia


Kila ili hernija obično se javlja u stomaku ili na preponama, kada jedan od organa prođe kroz mišić ili tkivo u kojem se nalazi. Najčešće se pojavljuje kao čudna izbočina, koja se javlja i nestaje tokom raznih aktivnosti ili u različitim položajima. Može i ne mora da izazove simptome, kao što su nelagodnost ili bol, a u većini slučajeva neophodna je hirurška intervencija.

Zašto nastaje kila?

Većina kila su one koje nastaju kada jedan od trbušnih organa „izgura“ ili „prođe“ kroz zid trbušne duplje. Kile mogu da se jave postepeno, kako starimo, posebno usled trošenja, habanja mišića, a mogu da budu i posledica povrede, operacije ili poremećaja pri rođenju. U narodu se najčešće čuje da se „kila dobija zbog dizanja teškog tereta“, a da li to zaista može da se desi u takvoj situaciji, objašnjava hirurg dr Ajita Prabhu iz Cleveland Clinic.

– Često čujemo da se kila prvi put razvila tokom perioda podizanja teškog tereta. Ali, verovatnije je da se radi o kombinaciji niza povezanih faktora. Zbog načina na koji se naša anatomija razvija tokom embrionalne faze, određena količina slabosti često je prisutna pri rođenju, obično u trbušnom zidu, blizu pupka ili na preponama – objašnjava dr Prabhu.

Kilu mogu da izazovu i kašljanje i kijanje

Mnogi pacijenti razvijaju kilu u oblasti oko pupka ili na preponama, čak i bez nepotrebnog stresa, koji se javlja pri dizanju teškog tereta. Međutim, sve što pojačava pritisak u stomaku – kašljanje, podizanje nečeg uvis, kijanje ili spuštanje nekog predmeta – može da napregne slabo područje i izazove kilu, ističe dr Prabhu.

– Ne može da se predvidi kod kojih pacijenata će se razviti kila. Zbog toga se ne može sa sigurnošću nekome preporučiti da izbegava fizički posao, koji podrazumeva dizanje težeg tereta, a sve zbog straha da bi kila mogla da se razvije. Obično savetujem pacijente da normalno žive svoj život, jer fizička aktivnost ima mnoge dokazane zdravstvene prednosti. Naravno, važno je zaustaviti svaku aktivnost koja uzrokuje bol – naglašava dr Prabhu.

Kada se uveća i kila postane bolna, savetuje se operacija

Vremenom hernija može da se uveća, postane bolnija i da izazove razne komplikacije. S druge strane, ima i slučajeva bez ikakvih simptoma koji bi ukazivali na postojanje kile. Kila postaje bolnija kako se uvećava i tada se pacijentu savetuje operacija, kako bi se otklonio bol i sprečile moguće komplikacije. Oporavak posle operacije može da traje nekoliko nedelja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE