Obrenovac, 25.02.2024

OVI VIRUSI NAPADAJU DECU U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 14.02.2023.
Javljaju se 2 simptoma, a evo kada dete treba da ODVEDETE KOD LEKARA!

Foto:Shutterstock


Virusi koji haraju u ova doba godine prazne učionice, a pune pedijatrijske ordinacije.

Pedijatar Doma zdravlja "Savski venac", dr Marija Golubović rekla je za RTS da je u domovima zdravlja povećan broj pregleda osnovaca i predškolaca, te da je klinička slika praćena visokom temperaturom, bolovima u mišićima, a prisutna je i malaksalost.

Dr Marija Golubović izjavila je da je povećan broj pregleda obolele dece od rota, adeno i virusa gripa u predškolskim i školskim dispanzerima, ali da je to uobičajeno za zimski period.

Kada je reč o kliničkoj slici dece, doktorka kaže da je praćena visokom temperaturom, bolovima u mišićima, a prisutna je i malaksalost.

- Prisutna je temperatura koja ide i do 40 stepeni. Traje od tri do pet dana. Roditelji detetu treba da daju lek za skidanje temperature, raskomote ga, tuširaju mlakom vodom i obavezno rehidriraju - savetuje dr Golubović.

Dodaje i da roditelji, ukoliko telesna temperatura ne pada, treba da odvedu dete kod pedijatra posle dva do tri dana od pojave tog simptoma. Golubovićeva objašnjava da se od simptoma kod mlađe dece javlja slabiji apetit, dok kod starije stomačne tegobe.

Prema njenim rečima, broj pregleda predškolaca i osnovaca u Domu zdravlja "Savski venac" je za 70 do 80 odsto povećan, u odnosu na septembar prošle godine.

Doktorka kaže da su preventivne, odnosno higijenske mere ključne.

Potrebno je redovno pranje ruku, izbegavati sa prljavim rukama kontakte nosa i očiju jer se virus gripa prenosi i preko konjuktiva. Preko zime treba koristi vitamin De.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE