Obrenovac, 25.02.2024

KAKO NASTAJE APSCES I KAKO SE LEČI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 14.04.2023.
Naša doktorka otkriva uzroke nastanka i proces LEČENJA

Foto:Shutterstock


Supurativni hidradenitis (SH), oboljenje poznato i pod nazivom acne inversa je po svojoj prirodi benigno, ali uporno oboljenje koje nastaje zbog upale apokrinih žlezda.

Bolest ima veliki uticaj na kvalitet života, profesionalnu aktivnost i psihičko stanje bolesnika, a ima i estetsku komponentu. Blagovremeno postavljanje dijagnoze, izbor adekvatne terapije i multidisciplinarni pristup omogućavaju postizanje maksimalnih rezultata lečenja i uspostavljanje psihofizičke ravnoteže pacijenta zaključno sa hirurškim lečenjem kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i po potrebi primenom najsavremenije imunološke terapije za veoma uznapredovale forme. Sve ove modalitete lečenja možete dobiti kod dr Dragane Petrović Popović.

Novija istraživanja dokazuju da se inicijalni patološki proces razvija na nivou folikularnog epitela kod genetski predisponiranih osoba. Dolazi do okluzije folikula dlake, inflamatornog odgovora organizma i formiranja apscesa. Posledična ruptura apscesa dovodi do stvaranja sinusnih kanala.

Predilekciona mesta za razvoj SH su pregibi kože – aksile, ingvinum, genitalna i inframamarna regija. Bolest počinje podmuklim i nespecifičnim tegobama – javlja se blaga nelagodnost, svrab, pekanje, crvenilo i hiperhidroza u pomenutim regijama. Prve promene koje se javljaju su meki, duboko postavljeni nodusi, pacijent obično oseća bol, spontano i na palpaciju. Promene su simetrične kod najvećeg broja pacijenata. Kolikvacijom (razmekšavanjem) sadržaja nodusa nastaju apscesi, koji sa površinom kože komuniciraju putem sinusnih kanala ili tunela. Ponavljanim egzacerbacijama i daljom progresijom bolesti nastaju brojni sinusni kanali, poznati i kao pseudokomedoni ili komedoni sa dva otvora, i hipertrofični ožiljci. U momentu kada nema aktivnih apscesa, postojanje tunela, sinusnih kanala mogu ukazati lekaru na HS. Kako bolest napreduje, promene se mogu javljati i na drugim regijama, gde je koža izložena konstantnoj iritaciji – to su vrat, trup i struk. Hidradenitis često može biti udružen sa pilonidalnom sinusom (uraslom dlakom).

Postoji nekoliko sistema za klasifikaciju težine SH koji se koriste u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a najzastupljeniji je Hurley sistem, koji kliničke manifestacije svrstava u tri stadijuma ove bolesti. Prvi stadijum karakteriše se postojanjem jedne ili više lezija, bez prisustva sinusnih kanala, bez ili sa malim brojem ožiljaka. Drugi stadijum podrazumeva rekurentne lezije uz postojanje zdrave kože između, sa formiranjem sinusnih kanala i ožiljaka. Stadijum tri podrazumeva multiple lezije koje se protežu duž cele zahvaćene regije, bez zona zdrave kože, i stvaranje opsežnih ožiljaka. Sartorius sistem boduje broj nodusa, ožiljaka u zahvaćenim regijama, daje precizniji skor aktivnosti, ali je u svakodnevnom kliničkom radu manje korišÄ‡en.

Lečenje zavisi od stadijuma u momentu postavljanja dijagnoze, a neophodno je konsultovati specijalistu plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Nakon detaljnog pregleda biće određena adekvatna terapija, a po potrebi i hirurško lečenje. Ne treba posebno naglašavati značaj pravovremeno postavljene dijagnoze i blagovremeno određenu terapiju. Simptome, posebno u početku ne treba zanemarivati, već se odmah javite lekaru specijalizovanom za hidradenitis, jer je tada moguće primeniti najjednostavnije metode lečenja.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE