Obrenovac, 15.07.2024

EVO DA LI JE ZAISTA DOBRO SPAVATI U ─îARAPAMA


Izvor: Espreso/Krstarica/Lokalne novine | Obrenovac, 15.04.2023.
Kad ─Źujete ┼íta to radi va┼íem organizmu, ┼íokira─çete se

Foto:Profimedia


Niske temperature u aprilu naterale su nas da se još uvek ne oprostimo od zimske i tople ode─çe, ali i spavanja u ─Źarapama (kod nekih ljudi). Brojna istra┼żivanja pokazala su da spavanje u ─Źarapama pozitivno uti─Źe na san.

Me─Ĺutim, osim spavanja u istim, va┼żno je i koje ─Źarape su u pitanju. Ako ste ih nosili tokom ─Źitavog dana i u njima uve─Źe legli u krevet mogli biste da sebi napravite više štete nego koristi.

Jedna britanska kompanija koja se bavi prodajom dušeka i ostalih proizvoda za udoban san, napravila je istra┼żivanje na dobrovoljcima, odn. na njihovim ─Źarapama koje su nosili celi dan tokom svakodnevne rutine, od sedam sati ujutro do 23 sata uve─Źe. Imali su ih na sebi dok su radili, ve┼żbali, šetali…

Potom su s tih ─Źarapa uzeli briseve i poslali ih na analizu kako bi otkrili što se sve na njima nakupilo, od minijaturnih ┼żivih bi─ça do prljavštine.

Nakon analize uzoraka su shvatili da polovina testiranih ─Źarapa sadr┼żi iste bakterije koje se mogu na─çi na bubašvabama i u njihovom izmetu. To je vrsta bakterije “Pseudomonas aeruginosa” koja je otporna na mnoge antibiotike. Široko je rasprostranjena u prirodi i zna da uzrokuje teške oblike bolesti, kao što su bolni─Źke infekcije i sintome povezane sa sepsom.

“Obi─Źno inficira respiratorni trakt i uzrokuje infekciju plu─ça. Zna da inficira i mokra─çni trakt, a lako se širi po predmetima koji se ne ─Źiste redovno i temeljno”, objašnjavaju istra┼żiva─Źi. Kako bi proširili istra┼żivanje, nau─Źnici su uzeli briseve sa otira─Źa za cipele i daljinskog upravlja─Źa. Nakon upore─Ĺivanja rezultata zaklju─Źili su da na njima nalaze iste bakterije kao i na ─Źarapama.

Zato, stru─Źnjaci upozoravaju, ukoliko ste ljubitelj spavanja u ─Źarapama, da prvenstveno posegnete za ─Źistim, a one prljave da perete na najmanje 60 stepeni u veš mašini.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE