Obrenovac, 14.06.2024

KAKO DA BUDETE SIGURNE DA STE DOBRO OBAVILE SAMOPREGLED DOJKI?


Izvor: Kurir.rs/MONDO/Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2023.
Ovaj maligni tumor mo┼że se potpuno izle─Źiti ako se otkrije na vreme

Foto:Shutterstock


U Srbiji se danas obele┼żava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji je jednan od najzastupljenijih maligniteta me─Ĺu ┼żenskom popolacijom na svetu. Kada se otkrije u ranoj fazi u 90% slu─Źaeva mogu─çe je potpuno izle─Źenje raka zbog ─Źega je bitno da budemo svesni da je jako va┼żno raditi proventivni pregled dojki.

Rak dojke se javlja naj─Źeš─çe kod ┼żena koje su imale prve najbli┼że ─Źlanove porodice koje su obolele od ove bolesti. Pored naslednog faktora, na pojavu raka dojke uti─Źe i prva menstruacija koje se javila pre 12. godine ili poslednja menstruacija posle 50. godine. Tako─Ĺe, u riziku za nastanak raka dojke su ┼żene koje nisu ra─Ĺale, starije su prvorotkinje ili nisu dojile. U pove─çanom riziku su i ┼żene koje koriste hormonsku terapiju, konzumiraju alkohol, duvan ili su gojazne i fizi─Źki neaktivne. Na ove faktore rizika mo┼żemo da uti─Źemo i zato je va┼żno da vodimo zdrav stil ┼żivota, da pove─çamo fizi─Źku aktivnost, pravilno se hranimo i smanjimo unos alkohola.

- Sa sveš─çu da se od ove bolesti ne umire ukoliko se otkrije na vreme, bitno je shvatiti zna─Źaj prevencije raka dojke. Treba redovno odlaziti na ultrazvuk i mamograf koji mogu da dijagnostikuju svaku promenu, ali i kod ku─çe vršiti samopregled - isti─Źe objašnjava Emilija Trbovi─ç, farmaceut Farmaceutske komore Srbije.

Kako uraditi samopregled dojki?

- Samopregled dojke je na─Źin na koji ┼żena samostalno mo┼że pregledati svoje dojke, kao deo mera kojima se rano otkrivaju razli─Źite promene u izgledu i gra─Ĺi dojki. Ve─çina promena koje se mogu primetiti samopregledom su benigne prirode. Me─Ĺutim, bilo koja promena u vidu ─Źvori─ça unutar tkiva dojke ili promena izgleda ko┼że (naborana, izgleda pomorand┼żine kore), promena izgleda bradavice mora biti prijavljena lekaru, kako bi se sprovele dodatne dijagnosti─Źke procedure u cilju otkrivanja uzroka pomenutih promena. Samopregled dojki ne mo┼że da zameni redovne preglede od strane nadle┼żnog lekara. Preporuka za sve ┼żene starije od 20 godina je da makar jednom u dve godine obave sistematski pregled koji uklju─Źuje i ultrazvu─Źni pregled dojke, a nakon 40. godine, preporuka je da se ovi pregledi obavljaju makar jednom godišnje - ka┼że dr Emilija Trbovi─ç.

┼Żlezdano tkivo dojke reaguje na promene nivoa hormona u toku mese─Źnog ciklusa, pa je samopregled dojke najbolje raditi u isto vreme svakog meseca, nekoliko dana nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Samopregled treba da se sastoji iz nekoliko koraka.

- Treba stati ispred ogledala ispravljene ki─Źme i sa rukama na kukovima osmotriti izgled, veli─Źinu, simetri─Źnost i boju ko┼że dojki. Ukoliko se tom prilikom primeti crvenilo, otok, osip, ravna ili uvu─Źena bradavica, treba se obratiti lekaru kako bi se utvrdio uzrok prisutne promene. I dalje stoje─çi ispred ogledala podignutih ruku u vis, ponovo proveriti da li postoji neka od gore navedenih promena. Blagim stiskom bradavica vrhovima prstiju proverite da li postoji bilo kakvo prisustvo sekreta iz bradavica (bistar, zamu─çen, sukrvi─Źav). Svaka pojava sekreta izvan perioda dojenja mora biti prijavljena lekaru. Potrebno je opipati dojke u le┼że─çem polo┼żaju, tako što levom rukom ispitujete desnu, a desnom rukom levu dojku. Opipavanje se vrši jagodicama prstiju, tako što se za opipavanje ko┼że i potko┼żnog tkiva vrše bla┼żi, a za opipavanje dubljih struktura ja─Źi kru┼żni pokreti. Najbolje je za palpiranje koristiti uvek istu putanju, po─Źevši od bradavice, pa pove─çavati krug sve do baze dojke. Ponoviti postupak opipavanja u stoje─çem ili sede─çem polo┼żaju. Va┼żno je palpirati u više polo┼żaja, zato što u nekim slu─Źajevima jedna ista promena mo┼że biti nedostupna ili neprimetna pri palpaciji u npr. le┼że─çem, a dostupna u sede─çem polo┼żaju - isti─Źe Trbovi─ç.

Samopregled dojke je dragocena dopunska metoda kojom sama ┼żena mo┼że blagovremeno uo─Źiti razli─Źite promene u gra─Ĺi dojke. Me─Ĺutim, va┼żno je ne zanemarivati redovne sistematske preglede, koje sprovodi visokokvalifikovano medicinsko osoblje, jer se metodama vizualizacije (ultrazvuk, mamogram) mogu videti ─Źvori─çi ili druge promene koje još uvek nisu dovoljne veli─Źine da bi se osetili dodirom.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE