Obrenovac, 25.02.2024

OD OVIH BOLESTI U SRBIJI ZA GODINU DANA UMRE 56.000 LJUDI


Izvor: Kurir.rs/A.K./Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2023.
Pacijenti nemaju nikakve simptome, a ovo je jedan od GLAVNIH UZROKA!

Foto:Shutterstock


U Srbiji od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre oko 56.000 ljudi, što je kao gubitak grada veličine Zaječara. Visok nivo lošeg holesterola (LDL) vodeći je uzrok nastanka aterosklerotske kardiovaskularne bolesti, u koje spadaju srčani i moždani udar, a pacijenti sa povišenim LDL nemaju nikakve simptome, upozoravaju stručnjaci.

Uz holesterol, i pušenje i gojaznost su još najčešÄ‡i uzročnici kardiovaskularnih bolesti.

Endokrinolog iz UKC Srbije, prof. dr Katarina Lalić, rekla je na konferenciji za novinare da problem sa lošim holesterolom nastaje zbog načina ishrane, fizičke neaktivnosti i gojaznosti.

- Određeni broj pacijenata može imati i genetsku grešku koja dovodi do povišenog holesterola i zove se porodična hiperholesterolemija, koja nije retka. To su osobe koje su izložene jako visokim vrednostima holesterola i, ako to ne kontrolišu, često doživljavaju infarkt miokarda u ranijem životnom dobu. Ukoliko mlade osobe dobiju infarkt, treba posumnjati upravo na porodičnu hiperholesterolemiju - ističe prof. dr Lalić i dodaje:

- Studije koje su do sada rađene jasno pokazuju da što je izloženost većim koncentracijama holesterola duža, rizik od ateroskleroze znatno raste. U lečenju se koriste statini, koji prekidaju sintezu holesterola i smanjuju ga. Pokazalo se da, i ako se nešto nalepilo na krvne sudove, statini mogu znatno da stabilizuju te naslage da ne budu trošne.

Lalićeva ističe i da je došlo do razvoja novih lekova, koji se daju jednom ili dva puta mesečno u vidu injekcije kao insulin.

- Osim što su efikasni, sa malo neželjenih efekata, najnovija generacija medikamenata daje se jednom u šest meseci i održava nivo lošeg LDL holesterola u dozvoljenim vrednostima.

ČINJENICE

  • 80 odsto ranih kardiovaskularnih događaja može da se spreči, između ostalog, i boljom kontrolom LDL holesterola
  • Prvi skrining test za LDL holesterol muškarci bi trebalo da urade sa 35, a žene sa 45 godina ili ranije

Upravnik Klinike za kardiologiju u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje prof. dr Petar Otašević kazao je da holesterol iz krvi prelazi u zid krvnog suda i u njemu se taloži.

Smrtonosan proces

Kako dolazi do srčanog ili moždanog udara

Kliničke manifestacije aterosklerotskog procesa su brojne i zavise od stepena i brzine nastanka suženja. Simptomi zavise od toga koji krvni sud je začepljen. Kada se ateroskleroza razvije u arterijama koje snabdevaju mozak, može doći do moždanog udara, a ukoliko zahvati arterije koje snabdevaju srce (koronarne arterije), može nastupiti srčani udar ili infarkt srca.

- Naše ćelije bivaju privučene tim kristalima holesterola, koji predstavljaju strana tkiva u zidu krvnih sudova. Na taj način dolazi do nakupljanja masti uz reakciju organizma. Za nekoga ko je potpuno zdrav i nekog ko je imao infarkt miokarda i ugrađen mu je stent ili baj-pas, ne važe iste referentne vrednosti kada je u pitanju nivo holesterola. Ukoliko zdrava osoba ima loš holesterol 2,5 mmola/l, to je u redu, ali iste vrednosti nisu dobre za osobu koja je imala infarkt.

Ivan Toljagić

Infarkt ne bira godine i pol

Ivan Toljagić, predsednik udruženja "Moja druga šansa", kaže da pacijenti treba da slušaju kardiologe, vode uredan život, redovno idu na kontrole i piju propisane lekove.

Svi mislimo "neće baš mene", ali to je pogrešno. Infarkt dolazi iznenada i ne bira ni pol, ni uzrast, ni osobu, ni rasu. Kada bi svako za sebe i svoje bližnje učinio mali napor, verujem da bismo mogli spasiti veliki broj ljudskih života, da možemo prevenirati veliki broj infarkta i sprečiti fatalne ishode.

Kod takvih pacijenata loš holesterol mora da bude ispod 1,4 mmol/l. Međutim, nastaje problem kada razgovaramo sa bolesnicima i kada kažemo da im nije dobar holesterol, a oni po laboratorijskim analizama vide da su im te vrednosti u granicama normale.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE