Obrenovac, 23.04.2019

U Obrenovcu nema obolelih od gripa


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2017.
Za sada nema prijave obolelih, vakcinacija u toku...

Foto:Printscreen
Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ potvrdio je tri slučaja gripa na teritoriji Beograda, dok u Obrenovcu, prema informacijama zaposlenih u Domu zdravlja, za sada nije prijavljen nijedan pacijent sa virusom gripa tip B.

„Kada je u pitanju naša teritorija, za sada nemamo prijave gripa. U toku je vakcinacija. Vakcina sadrži virus tipa B, koji je potvrđen kod obolelih na području Beograda. Ono što je važno i lepo istaći, to je da se vraća poverenje naših sugrađana u sezonsku vakcinu protiv gripa. Gotovo da smo potrošili sve doze koje imamo, tako da je ostalo još nešto malo, pa oni koji su zainteresovani, a do sada se nisu javili, mogu da se jave i iskoriste preostale doze“, kaže epidemiolog Zorica Vasić.

Simptomi ove infekcije vrlo su slični onima koje izaziva obična virusna infekcija.

„Najčešći simptomi gripa su opšta malaksalost, bolovi u mišićima, zglobovima, temperatura, glavobolja. Neko ko se oseća tako loše i ima takve ili slične simptome, može da se javi kod svog lekara, koji će utvrditi da li se radi o gripu ili nekoj drugoj virusnoj infekciji“, dodaje epidemiolog.

Na teritoriji Beograda proglašena je i epidemija morbila. Podaci govore da je u celoj Srbiji zabeleženo 550 obolelih građana, dok ih na području Grada Beograda ima 313.

„Na teritoriji opštine Obrenovac do sada su registrovana tri slučaja oboljevanja od morbila, kod dva deteta i jedne odrasle osobe. Bilo je mnogo više sumnje, svi oni su pregledani, uzorkovan je bris grla i virus nije potvrđen, bez obzira što je bilo sumnje“, rekla je Vasić.

U vreme praznika iz Doma zdravlja apeluju na građane da pre upotrebe obavezno kontrolišu meso, kako ne bi došlo do ozbiljnih oboljenja i trajnih oštećenja zdravlja.

„Ono što bih želela da podsetim naše sugrađane jeste da je veoma važno da iskontrolišu meso, zato što trichinella spiralis, koja se može naći u mesu, može da prouzrokuje ozbiljna i doživotna oštećenja zdravlja. Jedna kontrola mesa je mnogo značajna jer može da spreči sve to“, poručuje epidemiolog Zorica Vasić.

Za sada u Obrenovcu nije zabeležen nijedan slučaj oboljenja pacijenata od trihineloze.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE