Obrenovac, 25.09.2022

UKUSNA I ZDRAVA


Izvor: RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2021.
Cvekla - riznica hranljivih sastojaka

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


Neretko kvrgava i sa pomalo prljavštine, odnosno zemlje po sebi, cvekla ne deluje uvek privlačno. Ipak, ovo povrće krije mnogo toga korisnog za naše zdravlje.

- Cvekla je posebna, i retkost je da neko povrće kao što je cvekla ima toliko široku lepezu hranljivih sastojaka i antioksidanata - rekla je nutricionistkinja Kamil Skoda.

A uz pravilnu pripremu, cvekla takođe može biti iznenađujuće ukusna.

Boju cvekla dobija od betalaina, koji sadrži antioksidante. Antioksidanti su prirodna jedinjenja koja štite vaše ćelije od oštećenja.

Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, raka ili drugih bolesti.

Cvekla ima i protivupalna svojstva, navode stručnjaci, a blagotvorna je za one koji imaju probleme sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, astmom i gojaznošću.

Cvekla poseduje i vlakna koja mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, održavanju zdrave težine, smanjenju holesterola.

- Cvekla sadrži i nitrate koji pomažu u širenju krvnih sudova a to može pomoći kod krvnog pritiska, i povoljno uticati na rad mozga - dodala je Skoda.

- Kada je reč o vitaminima i mineralima, cvekla je dobar izvor folata, vitamina B koji je posebno važan tokom trudnoće. Takođe je dobar izvor kalijuma, magnezijuma i vitamina C - objašnjava Skoda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE