Obrenovac, 02.10.2022

SAVETI INTERNISTA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2020.
Ovih 5 stvari vam je neophodno da imate u vreme koronavirusa

Foto:depositphotos/minervastock


Ovih dana ne iznenađuju prazni rafovi u supermarketima, a sve zbog koronavirusa. Toalet-papir, sredstva za dezinfekciju i flaširana voda – nestaju brzinom svetlosti. 

Lako možete skliznuti u ludilo zbog koronavirusa, ali nije neophodno da zbog potencijalne zaraze pustošite prodavnice, iz straha. 

 Kako se broj zaraženih povećava, tako raste i potreba za prevencijom. Međutim, za prvu pomoć kod zaraze virusom kovid 19 potrebno vam je svega nekoliko stvari. Njih je, za Men’s Health, izdvojio internista Kit Roč, iz Prezbiterijanske bolnice u Njujorku. 

 Naravno, pre svega, važno je da se pridržavate smernica koje će sprečiti da se zarazite, kao što je često i temeljno pranje ruku. Međutim, ako ipak završite zaraženi u kućnom karantinu, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da imate pripremljene. 

 Smrznuto voće i povrće 

 Tradicionalno, ljudi nagomilavaju konzerviranu hranu na svojim policama. Umesto toga, doktor savetuje da kupite nešto smrznutog voća i povrća – najveća prednost je što sadrži iste nutritivne vrednosti kao i kada je sveže. 

 Hrana koja vas čini srećnima 

 Budite snabdeveni raznovrsnom hranom – onom koja vas čini srećnima, bilo da je reč o grickalicama ili bilo čemu što vas raduje. Ovo je za slučaj da morate da ležite u kući dve nedelje. 

 Lekovi protiv temperature i zapušenog nosa 

 Iako simptomi variraju, ono što je generalno zapaženo jeste suv kašalj, povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima... Zbog toga doktor savetuje da imate pri ruci lek za snižavanje temperature paracetamol i nešto za otpušavanje nosa. 

 Redovna terapija 

 Ukoliko postoji terapija koju inače uzimate – a po čije recepte idete jednom mesečno, to je nešto što bi trebalo da obavite što pre. Farmaceutu možete da skrenete pažnju na svoju zabrinutosti, zbog koje preventivno kupujete svoju redovnu terapiju. 

 Omiljeni "lek" 

 Mnogima je supa omiljeni “lek” za oporavak, a vrlo često i jedina hrana koja vam prija dok ste prehlađeni. Doktor Kit savetuje da vam se ovakve namirnice nađu, jer ćete u slučaju virusa koristiti standardne metode koje čine da se osećate bolje kada ste prehlađeni.                                 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE