Obrenovac, 19.08.2022

NUTRICIONISTI DALI ODGOVOR


Izvor: Harpersbaazar.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2020.
Da li je kukuruz dobar za zdravlje?

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Kukuruz je omiljena letnja poslastica mnogih ljudi, ali nutricionisti i poštovaoci zdravog na─Źina ┼żivota imaju dvosmislen stav prema njemu. Kukuruz je bogat biljnim proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima - karotenoidima, koji mu daju jarko ┼żutu boju. Istovremeno, biljka sadr┼żi pristojnu koli─Źinu šec╠üera, skroba, glutena i mnogih drugih supstanci, ─Źija upotreba je veoma upitna.

Blagotvorna svojstva

Kukuruz duguje svoju sjajnu boju sna┼żnim prirodnim antioksidansima - karotenoidima. Njihov sadr┼żaj u kukuruzu je dovoljno velik, što im omoguc╠üava da štite c╠üelije tela od oštec╠üenja slobodnim radikalima, smanjuju upalu i usporavaju proces starenja. Uz to, karotenoidi igraju va┼żnu ulogu u odr┼żavanju zdravog vida - mogu spre─Źiti degeneraciju o─Źiju povezanu sa godinama i smanjiti rizik od katarakte. Aktivne supstance u zrnu kukuruza zna─Źajno poboljšavaju varenje, spre─Źavaju upale i bolesti gastrointestinalnog trakta - kukuruz je naro─Źito dobar za crevno zdravlje.

Zašto ne treba jesti kukuruz pre─Źesto?

Kukuruz spada u skrobno povrc╠üe, što zna─Źi da ukoliko ┼żelite da smršate nije vaš pomoc╠ünik. Skrob je polisaharid, u procesu varenja se pretvara u glukozu što, kao što znate, u velikim koli─Źinama dovodi do povec╠üanja telesne te┼żine i niza zdravstvenih problema. Kukuruz tako─Ĺe sadr┼żi puno šec╠üera, što podrazumeva veliko opterec╠üenje ugljenih hidrata i prili─Źno visok sadr┼żaj kalorija. Uz to, kukuruz sadr┼żi antinutrijente. Na primer, kukuruzne ┼żitarice su bogate cinkom, magnezijumom i manganom, neophodnim za pravilno funkcionisanje tela, ali se zahvaljujuc╠üi fitinskoj kiselini (antinutrijentima) prakti─Źno ne apsorbuju.

U potpunosti odbiti kukuruz, posebno ako ga stvarno volite, nije obavezno. Jednostavno bi trebalo samo ograni─Źiti konzumiranje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE